latinica  ћирилица
28/10/2021 |  16:20 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Изложба у Музеју савремене умјетности - симболично засађено дрво храста (ВИДЕО)

У оквиру изложбе "Ко неће да мисли лети напоље: Јозеф Бојс и Мангелос – 100 година и умјетност данас" Музеј савремене умјетности Републике Српске уз подршку Гете института у БиХ и у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци организoвао је приказ студената завршне године смјера за Интермедијалне умјетности под називом "7.000+1".
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Овом приликом засађено је дрво храста као прва јавна социјална скулптура у парку испред зграде Музеја савремене умјетности у Бањалуци.

Ријеч је о симболичком омажу поводом стогодишњице рођења Јозефа Бојса и његовом чувеном пројекту "7.000 храстова", који је започео на изложби Документа 7, 1982. године у Каселу, гдје је у наредних десетак година посађено 7.000 храстова.

Представу су осмислили студенти прве генерације смјера интермедијалне умјетности на Академији у Бањалуци, у класи професора Младена Миљановића, који су у оквиру рада посадили дрво храста испред Музеја савремене умјетности Републике Српске и обиљежили га каменом, по узору на базалтне каменове Јозефа Бојса, које је он постављао у оквиру свог пројекта.

За подршку овој иницијативи Музеј савремене умјетности обратио се и Еви Бојс, супрузи Јозефа Бојса и управници Фондације Бојс, која је поздравила ову идеју и изразила одушевљење иницијативом која повезује младе умјетнике.

Изложба "Ко неће да мисли лети напоље: Јозеф Бојс и Мангелос – 100 година и умјетност данас" отворена је до 30. октобра.