latinica  ћирилица
28/10/2021 |  21:25 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Отворен Шести међународни фестивал гитаре

Шести међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед" отворен је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.
Иштван Ремер - Фото: СРНА
Иштван РемерФото: СРНА

Фестивал је отворен концертом професора Музичке академије у Загребу и доајена гитаристике и класичне гитаре на простору бивше Југославије Иштвана Ремера.

Ремер се публици у Источном Сарајеву представио класичним занимљивим програмом.

- Задовољство ми је што сам наступио пред публиком у Источном Сарајеву. Наступао сам већ прије двије године у част 60. рођендана професора Војислава Ивановића у Сарајеву у склопу овог фестивала - рекао је Ремер.

Он је напоменуо да је имао намјеру и прошле године да наступа у Источном Сарајеву, али га је омео вирус корона.

Директор Фестивала Војислав Ивановић изразио је задовољство што се по шести пут у Источном Сарајеву одржава фестивал гитаре.

- Прошла година је била изразито тешка због пандемије вируса корона. Ове године смо вратили садржаје које смо имали – концерте, мајсторске радионице и такмичење, које је у онлајн формату - рекао је Ивановић.

Иако се онлајн такмичењима губи драж, јер нема директног контакта са публиком, Ивановић каже да је то ипак омогућило да се учесници пријаве из скоро читавог свијета.

Он очекује да ће остале вечери фестивала бити одлично посјећене, те захвалио амбасадама Шпаније и Грчке, те институцијама које су подржале Шести међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед".

Према програму, предвиђено је одржавање четири концерта, а Фестивал ће трајати до 31. октобра.

Треће фестивалске вечери 30. октобра уз наступ гитаристе из Грчке биће одржана и групна мајсторска радионица.

У оквиру Шестог међународног фестивала гитаре у недјељу, 31. октобра, предвиђен је "Подијум за младе".

Фестивал "Гитар јунајтед" настао је ради промоције и унапређења гитаристичке и музичке умјетности окупљањем и интеракцијом извођача, предавача, ђака, студената и публике.

Програмска оријентација Фестивала, са класичном гитаром у центру пажње, укључује и најразноврсније музичке жанрове, солисте и ансамбле и све што је у вези са гитаром као инструментом.

Први међународни фестивал гитаре "Гитар фест Сарајево Ист" одржан 2016. године постигао је изванредан успјех и сврстао се у прворазредне догађаје културе у Источном Сарајеву чији је значај превазишао оквире града, БиХ и региона.