latinica  ћирилица
03/11/2021 |  20:08 ⇒ 22:48 | Аутор: Агенције

Савјет безбједности једногласно усвојио Резолуцију (ВИДЕО)

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је једногласно Резолуцију којом се, на још годину, продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ.
Савјет безбједности УН - Фото: Screenshot/YouTube
Савјет безбједности УНФото: Screenshot/YouTube

Иначе, у Резолуцији се не помиње Канцеларија високог представника, што се сматра дипломатском побједом Русије и Кине, будући да су ове двије земље биле против именовања новог високог представника.

За Москву у БиХ и не постоји високи представник, за Пекинг проблеме у БиХ требају рјешавати њени грађани, а за западне земље суштина проблема је у ономе што је истакао и Шмит - у Републици Српској.

Сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ одржана је у сједишту УН у Њујорку.

21.44 - Република Србија од међународне заједнице очекује непристрасан и балансиран приступ овим питањима. Вјерујемо да је дијалог унутар институција у БиХ једини начин за изградњу повјерења и постизање компромиса - рекао је амбасадор Србије при УН, Немања Стевановић. Обраћањем представника Србије завршена сједница Савјета безбједности УН.

21.40 - Шеф Делегације ЕУ у УН Бјерн Олоф Ског истакао да политички лидери у БиХ треба да превазиђу несугласице и да пажњу обрате на реформе што ће омогућити напредак на путу ка ЕУ.

Ског је поздравио једногласно усвајање продужења мандата мисије ЕУФОР-а "Алтеа" на још годину дана и нагласио њен значај у одржавању мирног и стабилног окружења у БиХ.

21.35 - Амбасадор Хрватске при УН, Иван Шимоновић рекао је да Хрватска подржава стаблину и просперитетну БиХ, те наставља да поштује територијални интегритет.

21.20 - Амбасадор БиХ у УН-у Свен Алкалај прочитао је дијелове извјештаја Кристијана Шмита.

Алкалај је навео да је Шмит добро представио ситуацију у БиХ, оцијенивши да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном кризом након рата, коју, како је рекао, "предводе Милорад Додик и СНСД".

Он је, ипак, истакао да "нису само проблеми у Републици Српској, те да се у ФБиХ три године не може формирати нова влада.

21.12 - БиХ се налази на кључној раскрсници у историји, а три најбитније ствари на које треба обратити пажњу су опасна реторика, заштита ОХР и спровођење реформе изборног процеса, оцијенила је амбасадорка САД у УН Линда Томас Гринфилд.

20.52 - Стални представник Руске Федерације у УН Василиј Небензја рекао је да у БиХ нема виског представника. Говорећи о Валентину Инцку и наметнутом закону, Небензја је рекао да је Инцко одлучио да има право да наметне закон и да је то подстакло неслагање и подјеле.

20.47 - Замјеник кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг рекао је да се БиХ већ неко време суочава са низом проблема, наглашавајући да би, на крају, те тешкоће требали да ријеше људи који ту живе.

Представник Кине у УН (фото: youtube.com/unitednations)

20.45 - Представница Велике Британије при у УН поздравила је усвајање резолуције о продужењу мисије ЕУФОР-а у БиХ "Алтеа" на још годину дана.

Она је указала на извјештај који је Кристијан Шмит поднио СБ УН у којем истиче на значај мисије "Алтеа" у очувању мира и безбједности у БиХ.

- Иако Шмит није са нама овдје, желим да му захвалим на његовим искреном и темељном извјештају о спровођењу мировног споразума у БиХ који је подијељен чланицама Савјета безбједности - рекла је британска представница.

Она је напоменула да Велика Британија "пружа пуну подршку Шмиту" и употреби бонских овлаштења уколико то ситуација буде захтијевала и одбацује покушаје прераног затврања канцеларије ОХР, јер сматра да то није у интересу регионалне безбједности, те евроатлантских интеграција БиХ.

Према њеним ријечима, за затварање ОХР потребно испунити агенду пет плус два.

Она је навела да Велика Британија дијели забринутости осталих чланица због реторике која се чује из појединих дијелова БиХ, посебно од спрског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

20.40 - Представница Ирске изјавила је да је "БиХ успјела да постигне значајне резултате у посљедњих 25 година, и то мора да се настави, те да изабрани представници грађана морају наставити сарађивати са међународним представницима да им омогуће што бољу будућност".

20.35 - Француска подржава продужетак мандата ЕУФОР-а

Стални представник Француске у УН Никола де Ривијер рекао је да ова земља подржава усвајање француског приједлога резолуције у Савјету безбједности УН о продужетку мандата ЕУФОР-а.

Представник Француске у УН (фото: youtube.com/unitednations)

-----

Подсјећамо, након вишедневне дебате у Савјету безбједности усаглашена је резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Савјетом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра.

За сједницу Савјета безбједности Влада Републике Српске упутила је 26. извјештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

Повезане вијести:

Тријумф руске дипломатије и успјех политике Републике Српске