latinica  ћирилица
21/11/2021 |  15:59 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

МУП кључ стабилности и безбједности грађана и Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова кључ је стабилности и безбједности грађана и Републике Српске.
Обиљежавање крсне славе МУП-а Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање крсне славе МУП-а СрпскеФото: РТРС

Прославило је крсну славу Светог aрхангела Михаила, а централна манифестација одржана је у Бањалуци. Одата је почаст и вјечна захвалност припадницима МУП-а који су уградили живот у стварање Републике Српске.

Свечано постројавање, а затим полагање вијенаца и одавање почасти за 782 припадника МУП-а који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

У рату дали живот за одбрану Републике Српске, а сада су гарант безбједности грађана без којег би Српска у данашњој ситуацији била у тешкој позицији. То су припадници Министрства унутрашњих послова Републике Српске.

- Многи наши припадници данас крсну славу обиљежавају радно и свима желим да овај велики дан проведу у миру и да тако дочекају и сваки наредни - рекао је Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

Фото: СРНА

Припадници МУП-а су ти од којих зависи мир и ред и све оно што је важно да би Република Српска могла да гради економски бољу будућност и задржи политичку стабилност, истакли су званичници Српске.

- Наша општа безбједност зависи управо од спремности наше полиције, из тога разлога смо читав низ година радили на унапређењу материјалног статуса, али исто тако и оспособљености припадника МУП-а, управо зато што знамо да су они ти од којих зависи наш ред и мир - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске важан елемент стабилности не само Републике Српске него и цијеле БиХ, те изразио наду да ће на том путу остати и опстати у будућности.

Фото: НСРС

И из Владе Републике Српске истакнут је значај МУП-а за очување Српске и безбједности грађана. Биће настављено издвајање средстава за опремање МУП-а као што је то било и раније.

- А све оне који критикују начин рада и понашања власти у Републици Српској упитао бих каква би била данашња улога Српске да смо изгубили МУП онако како је то пројектовано 2005. године? - пита Радован Вишковић, премијер Српске.

Вишковић је изразио увјерење да би без МУП-а Републике Српске у капацитету у којем је сада, позиција Српске данас била знатно тежа.

Фото: НСРС

Служењем парастоса и полагањем вијенаца Полицијска управа Бањалука присјетила се свих погинулих колега.

Код спомен- плоче у средишту Полицијске управе у Градишци помен за 19 припадника полиције који су живот уградили у темеље Српске. У Храму Покрова пресвете Богородице обављено је освећење славског жита и колача.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

 

Припадници Полицијске управе Приједор положили су вијенце и прислужили свијеће на спомен- обиљежје за 74 припадника некадашњег Центра јавне безбједности који су погинули у одбрани Републике Српске.

Парастос, ломљење славског колача и освештање жита уприличено је у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку МУП-а Српске у Залужанима.

Традиционалним концертом Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Бањалуци завршена је свечаност поводом обиљежавања крсне славе Министарства.