latinica  ћирилица
21/11/2021 |  18:20 ⇒ 22/11/2021 | 09:07 | Аутор: РТРС

За мир, стабилност и статус Српска се бори политичким и правним средствима (ВИДЕО)

Навршило се 26 година од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ. Тиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак. Шта је остало од Дејтонског мировног споразума?
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

БиХ је колонија из које странци морају отићи, а домаћи политичари договором тражити рјешења, поручује на годишњицу Дејтона српски члан Предсједништва, Милорад Додик. За мир, стабилност и Уставом загарантован статус, Република Српска бори се политичким и правним средствима.



26 година након потписивања Дејтонског споразума, слово Дејтона није заживјело. БиХ је под међународним протекторатом постала једина земља–колонија у Европи, каже Додик. Наглашава да четири странца – високи представник и тројица судија Уставног суда БиХ, проводећи "политику силе", намећу рјешења у земљи у којој је основни принцип, умјесто кохезије, унутрашња деструкција. Поштовање Дејтона је, каже Додик, најбоља понуда за БиХ.

- Куда даље? Мислимо да је то пут ка потреби да се вратимо што је могуће више слову Дејтонског споразума јер је он све ове године показао да може да буде основа за балансирање или бар чекање. Тај Дејтонски споразум је најбољи баланс и ја у овом тренутку не видим ништа што би могло да буде боља понуда Босни и Херцеговини - рекао је Милорад Додик.

Да би наставила да егзистира, из БиХ треба да оду странци који пријете санкцијама и уплићу се у унутрашња питања. Они су, јасан је Додик, елемент нестабилности и неодрживости у БиХ.

- Ових дана пријете санкцијама, наш одговор је: Ви нама санкције, а ми ћемо проводити наша права. Поштоваћемо Устав БиХ, Републику Српску, а ви само прописујте санкције, то говори о вашој немоћи, а не о вашој моћи - поручио је Додик.

Иако је у БиХ све мање политичког разумијевања и поштовања Устава, Република Српска остаје досљедна у борби за очување њених уставних надлежности, каже предсједница, Жељка Цвијановић.

- Ми се данас боримо за очување уставних надлежности, за спречавање развлашћивања даљег Републике Српске, али исто тако ми смо људи који желимо да ова држава функционише у миру, стабилности и разумијемо да је С рпска мјесто гдје остварујемо најважнија права, дакле наши грађани. Из тог разлога сматрамо да треба да се ојачају наше институције али да би се ојачале, надлежности треба да станују тамо гдје је Устав рекао да оне станују - поручила је предсједница Српске.

Мир који је Дејтонски споразум донио на простору БиХ, Српска је спремна потпуно да спроводи, за будућност свих народа у БиХ.

- Ми сматрамо да будућност народа и Срба и Хрвата и Бошњака у БиХ је само да поштујемо Устав и Дејтон. Сви они који су ван тога, мислим да гријеше - каже Радован Вишковић  предсједник Владе Републике Српске.

Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске сматра да Народна скупштина не ради ништа противуставно, ништа незаконито.

- И то је најважније обзиром да је то највиши законодавни орган да се понаша у том духу. Сви они који приписују неке друге елементе или прижељкују, далеко су од стварних чињеница. Народна скупштина ће дати свој допринос у рјешавању ових конфликтних ситуација у капацитету који може бити одлучујући - додао је Чубриловић.

Републици Српској неправно су одузете надлежности и пренесене на БиХ ниво, подсјетио је Додик, а Српска ће рјешење тражити у Народној скупштини . Уочи посебне сједнице , Додик каже да је спреман за дијалог у оквиру БиХ, али и са опозицијом у Српској.

- Ја сам спреман да покажем да они нису они који разбијају јединство и да су дио оних који хоће јединство и спреман сам да скинем ту анатему коју је бацио Ескобар на њих јер уколико та анатема остане, знајући овај народ, веома су тешки ти записи који се у историји одрже, поготово за нас Србе - нагласио је Додик.

Додик најављује пут на, како је рекао, важну адресу за Српску. Ту ће бити разговарано о враћању надлежности .Ти разговори неће утицати на одржавање посебне сједнице парламента јер, каже Додик, све ће на вријеме бити спремно за засједање.