latinica  ћирилица
22/11/2021 |  10:01 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Руско-српски храм у Бањалуци важан за СПЦ; Повезује руски и српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

Руско-српски храм, који се гради у Бањалуци, важан је за Српску православну цркву, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након обиласка храма у изградњи заједно са руским амбасадором у БиХ Игором Калабуховом и епископом бањалучким Јефремом.
Додик, Калабухов и епископ Јефрем - Фото: РТРС
Додик, Калабухов и епископ ЈефремФото: РТРС

- Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року - истакао је Додик.

Рекао је да ће Влада Републике Српске учинити све да се радови заврше у оптималном року, те нагласио да је прошле године обезбиједила пет милиона КМ за овај храм.

Каже да је ове године Влада обезбиједила додатних пет милиона КМ.

Обилазак градилишта Руско-српског храма (Фото: РТРС)

Додик је захвалио Руској православној цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља.

- Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Вјерујем да ће сада грађевински дио ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен - наводи Додик.

Захвални су каже Руској Федерацији за ангажман у БиХ, путем њене амбасаде, али и за све оно што је спремна да учини у Савјету безбједности УН прихватајући извјештаје Републике Српске, који се потпуно разликују од оног што пише високи представник у БиХ, те информишући свијет о томе.

Игор Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што је у Бањалуци баш данас када у БиХ почињу Дани руске духовне културе.

- Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуци имамо дио старе Москве. Ради се на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вјере и духовности - казао је Калабухов.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

Српски члан Предсједништва БиХ присуствоваo je и свечаном отварању изложбе "Светиње древног Новгорода - свјетлост што сија кроз вијекове", у оквиру Дана духовне културе Русије у БиХ.

Изложба je отворена у Културном центру Бански двор, а организатор је Амбасада Руске Федерације у БиХ.