latinica  ћирилица
24/11/2021 |  09:54 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

НСРС о концесијама, друштвеном предузетништву, фондовима...

У Бањалуци је у току сједница Народне скупштине на чијем дневном реду су приједлози закона о друштвеном предузетништву Републике Српске, о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање, те Приједлогом закона о измјени и допунама Закона о концесијама.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

 

Пренос сједнице можете пратити и на овом ЛИНКУ.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да се Приједлогом закона о измјени и допунама Закона о концесијама, по хитном поступку, регулише додјела концесија у области спорта.

Ђокић је навео да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби прописивања концесионе накнаде за уступљено право и концесионе накнаде за коришћење концесије у области спорта, која до сада није била прописана, а јавила се потреба за додјелу концесија у тој области.

Приједлогом закона о допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, по хитном поступку, проширују се надлежност Владе и Републичког штаба за ванредне ситуције, а све с циљем повећања безбједности и заштите здравља грађана, истакао је представник Републичке управе цивилне заштите Предраг Слијепчевић.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић истакла је да је Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи стварање правног основа за оснивање нове управне организације, која ће бити самостална и имаће својство правног лица.

Сједница је почела Актуелним часом у оквиру којег су постављана питања министрима у Влади Републике Српске.

Предсједник Владе Радован Вишковић изјавио је да је циљ Републичке дирекције за инвестиције да буде сервис улагачима, да омогући будућим инвеститорима да имају једну адресу на којој ће рјешавати све потребно за реализацију те инвестиције.

Министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић изјавио је током Актуеног часа да се сљедеће године очекује почетак градње аеродрома у Требињу, али да би било неозбиљно прецизирати тачан датум.

Министарка финансија Зора Видовић истакла је да Српска није презадужена, јер укупан дуг износи 53,10 одсто бруто домаћег производа.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо душтво Срђан Рајчевић рекао да је сачињен пројекат изградње научно-технолошког парка у Бањалуци који би требало да има површину од 7.500 квадрата и чија би градња требало да почне наредне године.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић најавио је да би у наредних 10 дана требало да почне производња у Фабрици Мофас у Источном Сарајеву.

Приједлогом закона о допунама Закона о републичкој управи прописано је да је Републичка дирекција за инвестиције самостална управна организација са својством правног лица, рекла је данас министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су разлози за његово доношење садржани у потреби хитног предузимања мјера ради унапређивања пословног амбијента и привлачења домаћих и страних инвестиција у Републику Српску.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је данас да је Влада Српске затражила да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона концесијама по хитном поступку.

- Влада Српске затражила је да дневни ред буде допуњен Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама по хитном поступку и Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи по хитном поступку - рекао је новинарима Шулић.

Он каже да је предложено да са дневног реда буде повучен Приједлог о одлуке о разрјешењу предсједника Народне скупштине – приједлог посланика Небојше Вукановића.

Шулић је навео да је скупштински Колегијум одлучио да ће се посланици о размотреним тачкама дневног реда 19. редовне сједнице изјаснити сутра, а наставак засједања заказан је за уторак, 30. новембра.

Он је поновио да ће термни посебне скупштнске сједнице бити накнадно утврђен, а посланици су добили материјал.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду су и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, о измјенама и допунама Закона о рибарству, о образовању одраслих, те о музејској дјелатности, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Посланици ће разматрати нацрте закона о културним добрима, о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица, о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету.

Биће разматран и консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске у првом полугодишту ове године, извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2020. годину, те извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске за прошлу годину.