latinica  ћирилица
24/11/2021 |  19:23 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Народна скупштина o оснивању Дирекције за инвестиције - сервис за будуће улагаче (ВИДЕО)

Рпублика Српска требало би да добије Дирекцију за инвестиције, која ће бити главна адреса за инвеститоре. Народна скупштина разматрала је допуне Закона о републичкој управи, које предвиђају оснивање ове дирекције.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Пред посланицима је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама. Циљ је регулисати додјелу концесија у области спорта, која до сада није била прописана. Бурно је било у подневном дијелу засједања. Посланици су се међусобно оптуживали ко адекватније штити интересе Републике Српске. 

У Влади истичу да би привалачење инвеститора, за Републику Српску значило и нова радна мјеста. С друге стране, опозиција сматра да ће дирекција бити мјесто запошљавања партијског кадра.

Републичка Дирекција за инвестиције требало би да буде сервис улагачима, и да им, прије свега, олакша бирократске процедуре.

Премијер Радован Вишковић рекао је да је сада право вријеме за оснивање овакве институције, јер многе озбиљне компаније, које су свој бизнис заснивале широм свијета, сада због огромног раста цијена транспорта, трагају за новим дестинацијама, између осталог и на овом простору. Влада ће, каже, системом пословних олакшица покушати да привуче инвестиције у високопрофитним гранама.

- Фокус треба да буде на оним привредним субјектима и радним мјестима која ће побољашати просјечну плату и стандард нашим грађана - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Из опозиције кажу да је ријеч о доброј, али закашњелој идеји, која неће донијети очекиване ефекте.

- Не постоји разумијевање зашто нема инвестиција и како да се привуку - каже посланик ПДП-а Игор Црнадак.

Инвестиција нема због правне и политичке несигурности, раширене корупције и нелојалне конкуренције, истичу у опозицији.

Из владајућег СНСД-а ово демантују и одговарају да су инвеститори углавном свјесни у какав амбијент долазе, посебно када је ријеч о бирократским процедурама и компликованом уређењу и систему надлежности унутар БиХ, али да су, након што ријеше почетне баријере, углавном задовољни условима пословања у Републици Српској.

- Незадовољни су судством, а задовољни радницима, земљиштем, посебно пореским олакшицама - навео је посланик СНСД-а Игор Жунић.

Осим тога, на примједбе да је инвестиција у претходном периоду било мало и да су многе од њих биле сумњиве, премијер Вишковић рекао је да се Влада морала борити и са многим насљеђеним проблемима и лошим уговорима.

Вишковић је изјавио да је Влада, када је на њеном челу био Перо Букејловић из СДС-а, за један дан додијелила 130 концесија и да Српска данас трпи посљедице тога.

Не стоје, каже, ни примједбе да ће ово бити још једна институција за страначко запошљавање, јер ће бити ангажовано свего 10 до 15 стручњака из разних области. Вишковић је, током расправе, поручио и да ће већ до краја седмице разговарати са неколико озбиљних инвеститора, који желе да улажу у Републику Српску, али и да добију гаранције Владе за бенефите на које могу да рачунају.