latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:15 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Озваничен почетак радова на другој дионици ауто-пута на Коридору 5Ц (ФОТО/ВИДЕО)

У насељу Руданка код Добоја озваничен је почетак радова на другој дионици ауто-пута на Коридору 5Ц на територији Републике Српске.
Изградња Добојске обилазнице - Фото: РТРС
Изградња Добојске обилазницеФото: РТРС

Озваничењу радова на петљи Костајница присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић. 

Присутни су били и представници Делегације ЕУ у БиХ и Европске банке за обнову и развој, као и директор Аутопутева Српске Душан Топић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Предсједник Владе Радован Вишковић изјавио је данас да је изградња обилазанице око Добоја важан пројекат за Републику Српску и БиХ, као тачка контакта између мрежа ауто-путева Републике Српске и Кородора 5Ц, који треба да повеже ЕУ са Луком Плоче.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је изградња Коридора 5Ц најважнији инфраструктурни пројекат у БиХ који представља велики организационо-технички и финансијски изазов за све нивое власти.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић најавио је да ће дионица Коридора 5Ц кроз Републику Српску бити завршена и прије предвиђеног рока 2028. године и да ће, уколико се одржи динамика радова, бити окончана крајем 2025.

Директор предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић изјавио је да је данас у Добоју почела друга фаза изградње Коридора 5Ц кроз Републику Српску, док ће радови у трећој фази почети средином сљедеће године.

Изградња Добојске обилазнице (Фото: РТРС)

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић истакао је да је Коридор 5Ц инфраструктурни пројекат од немјерљивог заначаја како за БиХ, тако и за Републику Српску.

Директорка Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Несл рекла је је да је почетак радова на другој дионици Коридора 5Ц кроз Републику Српску и сам коридор показатељ напретка.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изјавио је је да ова локална заједница постаје чвориште ауто-путева по окончању изградње Коридора 5Ц, што представља развојни потенцијал за овај град који је саобраћајно чвориште Српске и БиХ.

Коридор 5Ц је највећи пројекат инфраструктуре који се реализује на овом простору и значајно доприноси економском развоју земље, рекао је Стефано Елеро, шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ.

Друга дионица ауто-пута на коридору 5Ц на правцу од Костајнице до Путниковог брда, позната као "добојска обилазница", дужине је шест километара. 

Рок за завршетак радова је три године.

Изградња Добојске обилазнице (Фото: РТРС)

Ријеч је о веома захтјевној дионици, на којој је планирана изградња два тунела дужине око два километра - Путниково брдо један и Путниково брдо два, изградња моста преко ријеке Босне дужине око 330 метара, те вијадукта дужине око 290 метара.

Предвиђена је изградња и девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.

Изградња Добојске обилазнице (Фото: РТРС)

Извођач радова је фирма Интеграл инжењеринг Лакташи, а радове надзире ИРД инжењеринг из Рима.

Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 150.000.000 евра, те суфинансиран грант средствима Европске комисије путем Инвестиционог фонда за западни Балкан у износу од 38.768.800 евра.