latinica  ћирилица
28/11/2021 |  10:59 ⇒ 29/11/2021 | 07:11 | Аутор: РТРС

Мост Братољуб у функцији - посебна веза Српске и Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Мост Братољуб, који спаја Српску и Србију између Братунца и Љубовије, од данас је у функцији.
Мост Братољуб и ГП (Фото: Министарство комуникација и транспорта БиХ) -
Мост Братољуб и ГП (Фото: Министарство комуникација и транспорта БиХ)

Свечано је пуштен и гранични прелаз између Србије и БиХ, који је саграђен на комплексу укупне површине 30 хиљада метара квадратних и има интегрисан систем преласка граница.

Изградња Братољуба, чија је дужина 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је 13 милиона евра.

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да мост Братољуб, заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије треба да омогуће просперитет људи који живе на том простору, с обје стране ријеке Дрине, а градњу сличног објекта најавио је и на ријеци Сави на Рачи.

Министар транспорта и комуникације у Савјету министара Војин Митровић истакао је да је отварање моста Братољуб и граничног прелаза најбољи примјер да је могуће реализовати све пројекте који су интересу народа Србије и БиХ.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је на отварању моста да је свака потреба Републике Српске потреба Србије и да су бирократе и зла политичка воља успоравале ово отварање.

Он је нагласио да нема оправдања да се међу људима праве границе, да нема оправдања што се чекало шест година да се пређе преко овог моста и да се на боље промијени живот грађана са обје стране Дрине и шире.

 

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић изразио је посебну захвалност братској Србији, истичући да сам назив моста носи посебну симболику и радост за Братунац и Републику Српску.

Предсједник општине Љубовија Милан Јанковић рекао је да је данас сан постао јава, јер је отворен нови мост на срећу и радост становника Љубовије и Братунца, те свих грађана Србије и Српске.

Мјештани Братунца и Љубовије, као и представници локалних власти сматрају да ће отварање овог моста и граничног прелаза довести до већег промета робе, као и привредног оживљавања и развоја овог краја.

Завршетак градње моста Братољуб, коју је претходни сазив Савјета министара блокрао, била је једна од првих одлука предсједавајућег садашњег сазива Савјета министара Зорана Тегелтије.

Код моста преко Дрине почетком априла прошле године почела је изградња граничног прелаза чији је инвеститор Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Ти радови, чија је вриједност 14,5 милиона КМ, завршени су прије скоро два мјесеца, обављен је технички пријем и прибављене су све дозволе и потписани споразуми за почетак рада граничног прелаза.

Нови гранични прелаз биће заједничка локација царинских и полицијских органа БиХ и Србије. Биће то међународни гранични прелаз првог реда на којем ће бити дозвољен и промет робе која подлијеже инспекцијском надзору.

Прелаз ће имати три улазне и три излазне траке, те траку за бициклисте.