latinica  ћирилица
04/12/2021 |  17:10 ⇒ 20:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршене блокаде и протести, грађани се разилазе

Грађани који су се окупили и блокирали саобраћајнице у Београду и у више градова Србије почели су да се разилазе послије 16 часова, а саобраћај се нормализује.
Београд - протести "Рио Тинто" - Фото: Facebook
Београд - протести "Рио Тинто"Фото: Facebook

Протести које су организовала еколошка удружења од 14 часова незадовљни законом о референдуму и о експропријацији протекли су уз неколико инцидената.

Демонстранти се разилазе код моста Газела, Сава центра, и у другим дијеловима Београда, јавили су извјештачи Танјуга.

Двочасовно окупљање заврено је и у другим градовима као што су Шабац, Чачак, Нови Сад, Суботица, Ниш, Нови Пазар...

Током блокаде путева дошло је до неколико инцидената, један од њих се догодио у Новом Саду је дошло до туче двије групе грађана.

Танјуг је навео, позивајући се на очевице, да је повријеђена једна особа.

У Краљеву су учесници протеста блокирали раскрсницу улица Јована Дерока и Војводе Степе и Зелене Горе, којом пролазе камиони у транзиту кроз тај град.

Група мушкараца са капуљачама и маскама запалила је на неколико минута бакље на надвожњаку преко аутопута, код Сава центра, а неки од њих бацили су неколико петарди према демонстрантима испод надвожњака.

Физичких инцидената није било.

Руководство Хитне помоћи у Београду, али и у другим градовима апеловало је на све који подржавају блокаду саобраћајница да се одмах омогући несметани транспорт дијализних пацијената, као и других пацијената који иду на редовне терапије.

- Они се не налазе у возилима под ротацијом, али су им животи озбиљно угрожени уколико не стигну на вријеме на своје редовне терапије, што им у овом тренутку није омогућено - апеловано је из Хитне помоћи.

Министар здравља Србије Златибор Лончар најоштрије је данас осудио блокаде појединих саобраћајница којима је, како је рекао, огромна већина грађана Србије спријечена у обављању својих послова и редовних активности као и животи пацијената који чекају на транспорт.

- Блокада мостова, ауто-путева, саобраћајница и паралисање живота у Београду и другим градовима није начин за било какво изражавање мишљења, већ је грубо кршење права највећег дијела грађана - саопштио је министар одбране Небојша Стефановић.

- Блокадама кључних саобраћајница, важних за живот наших грађана, њихови инспиратори само показују своје стварне мотиве да, не презајући ни од чега, шире неистине, узбуњују и свађају грађане, а као крајњи циљ очигледно желе да изазову насиље и нестабилност - изјавила је потпредсједница Владе Маја Гојковић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић позвала је грађане Србије да "не насједају на провокације лажних еколога, ни данас, ни наредних дана, јер је изазивање сукоба крајњи циљ опозиционих лидера".