latinica  ћирилица
10/12/2021 |  16:45 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

За владајућу већину историјски дан; Опозицији споран начин враћања надлежности (ВИДЕО)

Осим званичника Републике Српске, у Парламенту се могао чути став и лидера парламентарних странака, а везано за враћање надлежности републици Српској.

За опозицију је споран начин враћања одузетих надлежности, а кажу да их плаше и посљедице које би могле настати.

Примједбе износе и на прелазни период од шест мјесеци, који је Влади потребан да припреми законска рјешења.

Предсједници партија владајуће већине истакли су да је ово историјски дан за Републику Српску и одбрану њених уставом загарантованих права.

Оцијенили су да је због условљавања међународног фактора БиХ нефункционална, додајући да је за мир кључан дијалог Срба и Бошњака.

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да се Република Српска у Народној скупштини бори за своја права стечена Дејтонским споразумом, те да за то има правне аргументе.

Чавић је указао да међународни фактор на овим просторима, укључујући неизабраног високог представника, Уставни суд БиХ и слично, ради за бошњачку страну.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, посвећеној враћању надлежности Српске пренесених на ниво БиХ, треба показати чврст и јединствен став и карактер с циљем да нико више не помисли да настави да развлашћује Српску.

Стевандић је у Народној скупштини рекао да сједница није ствар предизборне кампање и слично, како тврде поједини опозиционари, већ да се покаже да Српска тражи враћање својих надлежности на миран начин, док се о рату прича само у политичком Сарајеву.

- Циљ је да поручимо да смо за мир и развој у БиХ, али да не признајемо оно што је радио високи представник. Бошњачки политичари су сви за укидање Српске и то свакодневно говоре, али нам не може нико забранити да се бранимо и имамо свој концепт одбране. Ово враћање надлежности је важан политички корак након што смо проблеме Српске на овом плану интернационализовали - рекао је Стевандић.

Он је рекао да српски политичари требају бити јединствени, међусобно се договорити и не препуцавати по овим питањима, јер бројни фактори настоје да их заваде.

- Морамо наћи нит која нас спаја и договорити се аргументима, јер смо дочекали да нам након отимања симбола Српске одузимају имовину - рекао је Стевандић.

Предједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је морао доћи тренутак да се у Народној скупшини Републике Српске отвори тема враћања надлежности, истичући је разлог за то изгубљено повјерење због једностраних одлука у БиХ противних вољи српског народа.

Он је рекао да непрестано траје неповјерење између три народа у БиХ, додајући да посљедњих шест година у Федерацији БиХ постоји и озбиљно неповјерење између Бошњака и Хрвата.

- То се данас не преставља као проблем БиХ и више се говори зашто је овакав став Републике Српске који се стално проблематизује и покушава претворити у њену намјеру да продубљује кризу у БиХ - рекао је Ђокић обраћајући се у Народној скупштини Републике Српске.

Истакао је да су данашњи односи у БиХ проузроковани наметањем одлука и отимањем надлежности Републици Српској.

- Наравно да се све треба рјешавати кроз институције, али претпоставка да би се неко вратио у институције и разговарао мора имати претходну палету питања о којима се мора разговарати и постићи одређена врста договора - каже Ђокић.

Он је навео да, уколико се жели трајна стабилност на Балкану, за то кључан дијалог Бошњака и Срба.

- Не видим разлог зашто у Сарајеву оклијевају да то прихвате. Овдје се не жели ући у дијалог зато што нема аргумената. Аргументи су на нашој страни када је ријеч о кризи у БиХ. Ако се жели трајна стабилност, онда се на бази аргумената треба разговарати - нагласио је Ђокић.

Ђокић је рекао да нико не жели више видјети догађаје из периода од 1991. до 1995. године и истакао да сматра да се то више ни не може десити.

- Они који позивају на рат су несрећа за овај простор - каже Ђокић.

Предсједник НПС, Дарко Бањац, рекао је да ће данашњи дан бити дан историје "јер смо након одбрамбено-отаџбинског рата поново устали у одбрану РС, данас у миру, поштујући њен Устав и Устав БиХ".

Бањац је на посебној сједници Народне скупштине рекао да је правни хаос у БиХ настао дјеловање високих представника.

- Данас смо овдје да зауставимо то или оно. Врјеме високих представника је прошло. Изнад нас може да буде само Република Српска. Данашњим гласањем запошињено градњу сигурне будућности Српске. Потребно нам је јединство којим смо много пута засијенили свијет – поручио је Бањац.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истакао је данас током обраћања на посебној сједници НСРС о враћању надлежности, да он лично никада није учествовао у преносу надлежности са Републике Српске на БиХ.
 
Истакао да је легитимно тражити своја права.

- Начин на који власт то тражи је погрешан - каже Шаровић.

Шаровић је истакао да данас нема снаге која је створила Српску, у вријеме наше највеће војне, економске и људске снаге.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекао је да је данашња сједница политички опасан блеф, који може коштати Српску.

- Морам рећи да сам у потпуности схватио да је ово опасна игра и фарса, па чак могу да кажем и блеф. Мjесецима смо слушали о враћању надлежности, да би смо данас имали једну информативну предизборну сједницу Народне скупштине. Оно што је евидентно, јесте да то радите са чињеницама да радите у завршној години свог мандата - каже Бореновић.

Предсједник ДНС Ненад Нешић, изјавио је у Народној скупштини да подржава сваку написану ријеч која се односи на анализе о томе како су преношене надлежности на БиХ.

- На десетине закона које је наметнуо високи представник, нису договор ентитета, него дјело намјесника, али је од власти у Српској затражио одговоре на бројна питања. ДНС никада није гласао за пренос надлежности. Неки други јесу, потврдили су их у оба дома ПС БиХ. Грешке су прављене када су у ПС БиХ верификовани закони високог преставника, као и када су усвајани закони из надлежности ентитета, а за које ова НСРС није дала сагласност. Добро је да се данас све те грешке пизнају да се не би поновиле. Сад долазимо до најбитнијег питања - како даље? Ви предлажете да за шест мјесеци предложите законе да све рестартујемо на дејтонски устави основ - рекао је Нешић.

Он је поставио питање зашто чекамо шест мјесеци и позвао власт да већ сутра буду усвојени закони о враћању надлежности.

- Бакир Изетбеговић је рекао да ће те законе поништити на Уставном суду БиХ, а ја вас питам шта ћемо када их поништи. Ако се закони усвоје у јуну, таман ће Уставни суд БиХ о њима одлучивати у септембру, у мјесецу кампање. Очекујем да нам кажете како ће бити крајем 2022. године. Хоће ли наши грађани игдје моћи да путују са нашим документима, или ће имати два пасоша, двије личне карте, једну за по кући, другу за изван БиХ? Имамо ли одговор на питање шта ако нам прекину платни промет? Не треба нам авантуризам, него одговорне државничке одлуке. Нисам сигуран шта вам је циљ – поврат надлежности или предизборна кампања. Мислим да је ово друго - рекао је Нешић.

Потом је додао да је "тужан као Србин, када нас видим овако разједињене, посвађане" и упитао се за шта су људи дали животе?

- Да бисмо се ми данас свађали, а да се неко други весели, да нас зову за федералне медије, да пљујемо једни на друге. Мене је срамота, питам да ли је вас срамота. Да ли сте ишта урадили по питању јединства у НСРС, прије свега мислим на вас господине Додик. Ова сједница је морала бити јединство свих политичких партија. Са ње смо требали изаћи са законима које на снагу ступају одмах. Зато мислимо да је ово предизборни трик да се дигне популарност одређене политичке партије. Као Србин из Српске, ја јесам за сваку надлежност Српске али зашто нисмо ишли са планом враћања, једну по једну – питао је Нешић.

Предсједник СПС-а Горан Селак рекао је да је очување Српске приоритет над приоритетима, а враћање надлежности питање од највишег виталног интереса.

- За то нам требају економски јака Српска, међународни савезници, јака Србија и други предуслови - нагласио је Селак.

Извор: РТРС/СРНА