latinica  ћирилица
11/12/2021 |  13:45 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бања Врућица успјешна у рехабилитацији ковид пацијената (ВИДЕО)

Традиционална манифестација "Дани Бање Врућице", која се овог викенда одржава у Бањи Врућици, код Теслића, окупила је више од 100 љекара специјалиста из Републике Српске и ФБиХ који ће говорити о лијечењу и рехабилитацији пацијената који су пребољели ковид 19.
Дани Бање Врућице - Фото: РТРС
Дани Бање ВрућицеФото: РТРС

Република Српска је међу првима почела бањску рехабилитацију ковид пацијената. Њихов опоравак је осим у Бањи Слатини омогућен и у Бањи Врућици код Теслића. Ту се овог викенда окупилио више од 100 љекара специјалиста из Републике Српске и Федерације БиХ који ће говорити о лијечењу и рехабилитацији пацијената који су пребољели ковид.

Три до шест мјесеци потребно је обољелима од ковида 19 да се опораве и организам врате у пријашње стање. Све зависи од степена обољења, али и тога да ли је дошло до поремећаја срчаног ритма, упале срчаног мишића, тромбозе, оштећења крвних судова.То су само неке од посљедица које захтијевају продужени третман и кардиоваскуларни опоравак који укључује и бањску рехабилитацију од 28 дана.

Директор Бање Врућице Јелена Богданић рекла је да су од новембра прошле године збринули око 1.700 пацијената који су прележали инфекцију вирусом корона, а који су осим запаљења плућа најчешће имали и многе придружене болести.

- Пацијенти који дођу након прележане короне имају много посљедица, некима се то манифестује у виду промјене расположења, појава депресије, опадање косе, смањеног капацитета плућа и мишићне снаге. Чак постоје и неуролошки дефицити, као што је одузетост екстремитета - навела је Богданићева и додала да љекари углавном раде на повећању капацитета плућа код пацијената, као и на рехабилитацији локомоторног система користећи кинезитерапију и слану собу.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да је ковид 19 специфичан по томе што изазива запаљење такозване овојнице крвних судова иако су превасходно захваћена плућа.

- Какве ће посљедице да буду зависи од тога да ли су ти људи претходно имали неке кардиоваскуларне болести, и сада са, нажалост, овим великим искуством у борби са овом инфекцијом, можемо рећи да јако зависи и од тога да ли су људи претходно вакцинисани или не - изјавила је Прерадовићева.

Она је истакла да вакцинација драстично мијења ток болести и да иза тога стоји као референтна установа Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци, посебно клинике за анестезију и интензивно лијечење, које збрињавају најтеже пацијенте.

Бањски опоравак, кажу љекари, помаже ковид пацијентима да се што брже врате својим редовним обавезама.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите истакао је да је Република Српска међу првим кренула у бањску рехабилитацију ковид пацијената након што је Фонд здравственог осигурања Српске препознао потребу грађана да се што прије опораве.

- Ковид 19 је мултисистемско упално обољење и оно што студије указују је да је потребно од три до шест мјесеци опоравка да би човјеков организам дошао у неко пријашње стање - изјавио је Шеранић.

Пандемија ковида утицала је и на рад бања у Српској. ЗТЦ Бања Врућица прошлу годину биљежи као најтежу у историји. Први пут, сва четири хотела била су затворена и остварен је губитак. Ова година је нешто боља захваљујући пројекту туристичких ваучера, а дијелом и захваљујући уговору са Фондом здравственог осигурања.

Прошле године овдје је остварено око 130.000 ноћења. У овој години очекују око 180.000 ноћења, али то је још далеко испод 240.000, колико је било у 2019. години, прије пандемије.