latinica  ћирилица
15/12/2021 |  23:47 ⇒ 16/12/2021 | 09:10 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Програм економских реформи и сет закона о повећању плата

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на посебној сједници, по хитном поступку Програм економских реформи Републике Српске за период 2022-2024. године и сет закона о повећању плата запослених у јавном сектору, којим је предвиђено повећање од три до пет одсто.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Када је ријеч о сету закона о повећању плата у јавном сектору, усвојене су измјене и допуне Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима, Закона о раду, Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства, Закона о платама запослених у јавним службама, Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закона о платама запослених у области културе, Закона о платама запослених у органима управе, Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске и Закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца.

Народна скупштина је усвојила и измјене и допуне Закона о дјечјој заштити, Закона о комуналним таксама и Закона о пољопривредном земљишту.

Усвојена је и Одлука о дугорочном задуживању Републике Српске за 2022. годину, Одлука о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2022. годину и Одлука о износу гаранција које може издати Република Српска у 2022. години.

Подсјећамо, Парламент Српске је претходно усвојио буџет за 2022. годину.