latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:09 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Рунић: На сцени рушење српског јединства, имам подршку грађана Дрвара (ВИДЕО)

Да ли је у Дрвару на сцени удар на српско јединство? Покренута је иницијатива за опозив начелнице општине Душице Рунић.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Одлука је донесена у локалном парламенту, тијесном већином коју је потписало девет одборника СНС-а, ХДЗ-а 90, Социјалистичке партије, ДНС-а те Независног клуба.

Од укупно 17 одборника изостало је присуство једног, а Странка за бољитак била је суздржана.

Рунићева има чврсту подршку страначких колега из СНСД-а, али и ХДЗ-а.

Каже да није изненађена иницијативом, али да је то учињено против интереса Дрвара и његових грађана.

Опозициони одборници наводе да је разлог за покретање иницијативе низ неправилности, међу којима и несарадња између Рунићеве и локалног парламента, али и поштовање одлука садашње скупштинске већине.

- Ово је нека наша изнуђена реакција због непоштивања легално изабране законодавне власти од стране извршне власти - изјавио је предсједник Скупштине општине Дрвар ФБиХ-а - Независни клуб 6660 Милош Краљ.

- Такође, средства из буџета се троше ненамјенски и без икакве контроле и усљед свега сматрамо да је овакво стање неодрживо и да ми као скупштинска већина не можемо ни на који начин натјерати начелника на сарадњу - рекао је шеф Клуба одборника СНС-а у СО Дрвар ФБиХ-а 6661 Мирослав Јаглица.

Међутим, Рунићева каже да има доказе и да је на сва питања увијек одговарала, а достављена су у писаној форми.

Наводи да су сва средства утрошена намјенски и јавно према раније усвојеном стратешком и оперативном плану општине, од истог тог вијећа. За то има и документацију. 

За вријеме њеног мандата уложено је више од пет милиона марака. Неки од најзначајнијих пројеката су реконструкција Дома здравља, улагање у инфраструктуру и уређење пословне зоне Млин, све са циљем побољшања услова живота и одрживог опстанка српских повратника.

Рунићева поручује, ово је политичка игранка чији је циљ припрема за предстојеће изборе.

- Засигурно да се иза ове цијеле приче крије нешто друго. Ово је класичан и типичан удар на највећу српску популацију, однсоно на највећу повратничку општину на подручју ФБиХ-а. Ово је директан удар на стварање српског јединства - нагласила је Рунићева.

Да је цијепање српског јединства у највећој повратничкој општини у ФБиХ један од циљева сагласан је и Горан Броћета, делегат Срба у Дому народа Парламента ФБиХ.

- Једноставно је јасно да се што више исцијепа српско бирачко тијело како би се са њим лакше манипулисало, а посљедице за грађане Дрвара, односно за српски народ у ФБиХ, су кататсрофалне. Јер шта има прече од чврсте везе са Републиком Срспком и Србијом српском народу данас у Дравру? А то неко не жели - изјавио је Броћета.

Грађани које смо данас анкетирали у Дрвару сви једногласно стају уз Душицу Рунић.

Рунићева је подршку добилу од начелника сусједних повратничких општина, Гламоча и Босанског Грахова.

О садашњој иницијативи за опозив, одборници Скупштине општине Дрвар гласаће на наредном засједању у року од мјесец дана.

Уколико иницијатива и тада буде подржана, Дрвару слиједи референдум, али и још један непланирани трошак у малом општинском буџету.