latinica  ћирилица
17/01/2022 |  18:48 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Из Српске одговорили Шмиту - грађани на изборима бирају ко ће их представљати (ВИДЕО)

Кристијан Шмит поново се обрушио на Милорада Додика. Говорећи о томе шта БиХ чека, отворено оптужује и пријети да на Додика не треба рачунати. То што нема легитимитет Савјета безбједности не спречава га да мјесецима пријети санкцијама онима које је народ изабрао. На све ово, стигла су оштра реаговања из Српске и Србије, а улогу ОХР-а коментарисали су руски званичници.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Морамо радити на томе да се будућност у БиХ одвија без господина Додика.

Овако Кристијан Шмит којег Република Српска не признаје за високог представника тумачи и предвиђа будућност БиХ. И даље пријети бонским овлашћењима која, како каже, држи у ладици, а Милорада Додика окривљује за блокаду бх. институција. Гласно у федералним медијима потврђује да неће повлачити спорни Инцков закон и да ће све што је усмјерено против Дејтона бити санкционисано.
Санкције за непослушне у БиХ пресудне су за Америку.

Због потеза Америке, упозорење Русије. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оцијенио је да САД наставља да се мијеша у унутрашње ствари БиХ и одобрава покушаје да се та земља претвори у унитарну, подстичући сатанизацију Републике Српске.

- Уз подстицај неких западних земаља, прије свега САД, сатанизација Републике Српске и њеног руководства се користи у ове недоличне сврхе. Русија очекује да ће ЕУ помоћи у повратку дејтонским принципима за рјешавање ситуације у БиХ и престати да третира западни Балкан као зону свог утицаја - нагласио је Лавров.

О улози ОХР-а у БиХ, и данас подсјећање из руске Амбасаде у Сарајеву. Амбасадор Игор Калабухов истиче да Русија, за разлику од Вашингтона, Босни и Херцеговини не намеће спољнополитичке приоритете, јер БиХ има суверено право избора.

- Без резолуције Савјета безбједности УН-а ово мјесто је празно. Да не говорим о томе да Управни одбор, под притиском Вашингтона, крши не само дух, већ и слово Мировног споразума, сваки пут искривљујући његов текст у својим изјавама - каже Калабухов.

Иступе Кристијана Шмита коментаришу представници Српске у заједничким институцијама. СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ, каже, да у свакој демократској земљи грађани одлучују ко ће заступати њихове интересе.

- На почетку ове године која би требало да буде изборна имамо преочиту тенденцију дијела међународне заједнице да се индиректно интервенише у изборни процес у покушају ремоделирања изборне воље грађана. Овај пут је истакнуто име Додика, али мислим да су обухваћени готово сви људи који подржавају вољу народа, а то је да се заштите интереси и надлежности Српске, односно уставни оквир. Све у свему, намјере су разоткривене - нагласила је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Реаговања и из Србије. Аналитичари и политиколози сагласни - права мисија Кристијана Шмита није да стабилизује ствари у БиХ, већ да руши Дејтон. Иза свега се крије централизација БиХ, а пријетње демократски изабраном представнику српског народа су, кажу, неприхватљиве као и то што Шмит уцјенама и силом жели да оствари своје циљеве.

- Ове његове ријечи су најбоље признање да не ради свој посао, а са друге стране вјетар Републици Српској да брани своје интересе и да Срби само кроз јединство могу да постигну нешто што је за наш народ битно, јер не ради се овдје о Додику овдје се ради о будућности Републике Српске - истакао је Драгомир Анђелковић , политички аналитичар и историчар.

Огласили су и представници Одбора за заштиту права Срба у Федерацији. Сматрају да је жеља Кристијана Шмита да прави БиХ, не само без српског члана Предсједништва Милорада Додика, већ и без српског народа. Због свега овог, Шмитов ангажман у БиХ за њих је изван цивилизацијских норми.