latinica  ћирилица
17/01/2022 |  22:06 ⇒ 22:56 | Аутор: СРНА

У Србији скраћен карантин за ковид позитивне особе

Влада Србије усвојила је данас одлуку Кризног штаба о скраћењу карантина за ковид позитивне особе.
Вирус корона (фото: илустрација) -
Вирус корона (фото: илустрација)

Према усвојеној Уредби, особе заржене вирусом корона, а које немају симптоме или тежина болести не захтијева лијечење у болничким условима боравиће у кућној изолацији у трајању од седам дана.

Како је објашњено, такве особе се након тог периода јављају на преглед код љекара у дому здравља или ковид амбуланти, а изолација се прекида без новог тестирања, преносе београдски медији.

Ако лице заражено вирусом корона има тежи облик, биће у изолацији од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује љекар примарне здравствене заштите.

За запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите важи правило да се тестирају пи-си-ар тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је тај тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата PCR теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања.

Новости сазнају да, чак и ако је PCR тест негативан, послије контакта са зараженом особом карантин мора да траје пет дана.

Од карантина су изузети они који су вакцинисани другом и трећом дозом прије највише 210 дана од посљедње дозе, као и они који имају доказ о прележаном ковиду издат прије минимин 14, а не старији од 210 дана.

Влада Србије донијела је одлуку о смањењу цијене пи-си-ар теста са 9.000 на 6.000 динара, а антигенског са 3.500 на 1.800 динара.