latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:27 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Нова влада или нови избори; Који је епилог кризе власти у Црној Гори? (ВИДЕО)

Да ли ће доћи до нових избора у Црној Гори, или ће бити формирана нова парламентарна већина?
Скупштина Црне Горе - Фото: Screenshot
Скупштина Црне ГореФото: Screenshot

Устав Црне Горе не даје могућност избора новог премијера без парламентарних избора.

У међувремену опозиција Црне Горе предала је иницијативу за разрјешење предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Градоначелници бокељских градова поручују да Бока неће нијемо посматрати директно пактирање са криминалним режимом ДПС-а.

Постојећа Влада може се само реконструсати са постојећим премијером, док би свака промјена премијера могла бити једино могућа послије нових парламентарних избора, појаснио је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић поводом захтјева за формирања мањинске Владе.

- Уколико би предсједник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе - саопштено је из Кабинета премијера Црне Горе.

Предсједници општина Котор, Тиват и Херцег Нови послали су јединствену поруку - Бока и градови сигурно неће нијемо посматрати, како наводе, превару грађана, издају изборне воље и директно пактирање са криминалним режимом ДПС-а

- Данашња предаја од стране опозиције ове иницијативе за смјену предсједника Скупштине господина Бечића управо говори о пакту са ДПС-ом. УРА, односно коалиција Црно на бијело је рекла да они желе Владу без ДПС-а и ДФ-а, а ево данас имамо и потврду да то није њихов циљ, већ је њихов циљ прављење нове већине са Демократском партијом социјалиста - навео је начелник Општине Котор Владимир Јокић.

- Суштина читаве приче је да је народ Боке Которске и Црне Горе 30. августа прошле године гласао за промјене и за демонтажу режима који је 30 година, да кажемо, пљачкао и девастирао Црну Гору. Дакле, било какав повратак на платформу ДПС-а, било шта од тога што би и подсјећало на било какву сарадњу са њима, то за народ који је гласао за промјене једноставно не може да се доведе ни у какво питање - истакао је градоначелник Тивта Жељко Комненовић.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића кључна је парламентарна већина и да је тешко предвидјети исход, односно да ли ће доћи до избора или ће бити формирана нова већина.

Каже да су посљедња дешавања у Црној Гори показала чији је заправо играч Дритан Абазовић.

- Оно што је суштински, показало се да је Абазовић са својом групацијом заправо скривени експонент Мила Ђукановића. Оног момента када је стигло до реформа које би подразумијевале промјене на нивоу тужилаштва, а шта то значи!? То значи у наредном кораку деинсталирање криминалног система који је створио Мило Ђукановић, тог момента се Абазовић активирао и кренуо у процес рушења садашње Владе - истакао је Анђелковић.

Реаговала је и министарка одбране Црне Горе Оливера Ињац која каже да политички поступци Дритана Абазовића и Грађанског покрета УРА представљају покушај прекрајања изборне воље грађана који неће дозволити нову политичку корупцију и прекрајање изборних резултата.