latinica  ћирилица
22/01/2022 |  10:45 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Реаговања на сазнања МУП-а Србије о припреми атентата на Вучића (ФОТО/ВИДЕО)

"Нема повлачења. Побиједићемо их све. Заједно", огласио се предсједник Србије Александар Вучић на друштвеним мрежама, након што је објављено да је МУП Србије добио информацију од Европола да је планиран атенат на њега.
Александар Вучић (Фото: 
buducnostsrbijeav/Instagram) -
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav/Instagram)

Атентат је припремао Радивоје Звицер, вођа кавачког клава са својом организованом групом, потврдио је Александар Вулин, министар унутрашњих послова Србије. Криминалцима смета јака Србија, поручио српски члан Предсједништва БиХ.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Информација о планираном атентату добијена је 14. јануара преко Европола, каже Вулин. Радивоје Звицер, црногорски држаљанин и вођа кавачког клана је на челу организоване криминалне групе, сачињене од чланова из разних земаља, која за циљ има атентат на предсједника Србије, каже Вулин.

- Да ли је Радоје Звицер ову групу, злочиначку организацију окупио и организовао да би убили Вучића по сопственом нахођењу или је добио наредбу од свог политичког вође, показаће истрага. До тад припадници МУП и БИА о сваком сазнању обавјештаваће Тужилаштво за организовани криминал, али исто тако у сарадњи са војнообавештајним структурама учиниће све да се наш уставни поредак сачува, свакодневни начин живота сачува, али и безбједност - каже Вулин.

Атентат је требало да буде извршен у првој половини фебруара, потврдила је премијерка Србије Ана Брнабић. Истакла је да ово није прва пријетња, али да је најозбиљнија до сада и да је обезбјеђење предсједника Србије појачано.

- Вучић је навукао бијес Звицера тиме што је објавио рат криминалцима, па су и Звицер и његов шеф са невјерицом то дочекали. Растурили смо ту криминалну групу и помрсили им рачуне и у другим земљама, пореметивши им бизнис - сматра премијерка Србије.

Ужасавајућа је информација коју је добио МУП Србије о постојању оперативних сазнања да организована криминала група има за циљ убиство Вучића, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за Срну. Таквим криминалцима, сматра Додик, одговара безакоње, насиље И урушена политичка стабилност у Србију.

- Нигдје није забиљежено да мафија на тако гнусан начин покушава да се обрачуна са предсједником државе као што се то већ годинама ради према Александру Вучићу. Јасно је да разним криминалцима и члановима мафије смета јака Србија, на челу са Вучићем, спремна и одлучна да се бори против организованих криминалних група - истакао је Додик.

Србија има снаге да се избори са пријетњама које долазе од организованог криминала, поручила је потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић. Вјерује да ће надлежни државни органи учинити све да заштите Вучића.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да планирањем атентата на Вучића организоване криминалне групе и њихови шефови желе да постигну хаос у Србији.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић сматра да информације о плановима и припремама атентата на Вучића представљају озбиљно и забрињавајуће упозорење угрожавања безбједности предсједника Србије.

- Било је јасно да је предсједник Србије, када је покренуо бескомпромисну борбу против организованог криминала, показујући одлучност да се обрачуна са овом пошасти, створио опасне непријатеље који не презају ни од оваквог насилног сценарија у покушају да остваре своје интересе - да изазову дестабилизацију и створе плодно тло за безакоње - оцијенила је Гојковићева.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић сматра да је неопходно да се држава још одлучније супротстави организованом криминалу.

- Информације да се на челу криминалне групе која је припремала убиство предсједника Вучића налази шеф кавачког клана Радоје Звицер указује да се политички инспиратори и наручиоци овог атентата налазе у Црној Гори, где `кавачки клан` има заштиту режима /црногорског председника/ Мила Ђукановића - навео је Поповић.