latinica  ћирилица
13/02/2022 |  18:42 ⇒ 14/02/2022 | 06:57 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на нове провокације из Бужима (ВИДЕО)

Нове провокације из Бужима и узнемирујући снимци. У ратним униформама и зеленим береткама, а под заставама тзв. Армије БиХ, бошњачка удружења окупилa су своје присталице на локалитету Хасин Врх. Уз покличе "Алаху Екбер", на снимцима се чује и пуцњава.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Ми знамо да СДА окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилисати и организовати у некој заблудној причи о томе да евентуално нешто ће требати. Неће овдје бити никаквог рата - рекао је за нашу Телевизију српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Пуцњавом и покличима "Aлаху екбер", у Бужиму је обиљежен, како су то организатори, слом "србо-четничке офанзиве". До Хасиног Врха дефиловали су у униформама, са зеленим береткама, под ратним заставама тзв. Армије БиХ. На снимцима и дјеца.

Рата неће бити, јасан је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Каже да се ради о политичком плану СДА да промоцијом муслиманског национализма створи БиХ само за један народ – Бошњаке.

- То је нешто што је организовано, то је нека подмукла активност која је очигледно на простору читаве Федерације. Ми знамо да СДА окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и наравно покушава их организовати у некој заблудној причи о томе да евентуално нешто ће требати. Неће овдје бити никаквог рата - поручио је Додик.

У Борачкој организација Републике Српске захтијевају да се обуставе бошњачке провокације у Бужиму које изазивају страх код српског становништва у том дијелу БиХ. Очекују да ће међународна заједница коначно реаговати .

- Не желимо поново рат на овим просторима, ми заиста желимо да међународна заједница буде бар мало објективна, како би омогућила не само нашем становништву него свима, да буде мирно у овим врло немирним временима који су код нас и у свијету - рекао је Александар Савић предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, Бранимир Којић, подсјећа да су крајем јануара поднијели кривичне пријаве против неколико лица поводом њиховог прошлог окупљања у Бужиму, али Тужилаштво и Суд БиХ се не оглашавају о том питању.

- Тражимо и од Тужилаштва и Суда БиХ, од оних који покрећу овакве акције, који шире мржњу, да одмах Суд и Тужилаштво процесуирају те усијане главе и оне који праве проблеме по БиХ - навела је Божица ФЖивковић Рајилић предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Од реакције међународне заједнице нема ништа, јасан је српски члан Предсједништва, Милорад Додик. Каже да Запад даје подршку радикалном исламизму и да њихово партнерство са Бошњацима учвршћује крајњи циљ – мајоризација Срба. Наглашава, Срби неће пристати да буду грађанска мањина у БиХ, него ће наставити мирним путем да се боре за своја права.

Додик каже да муслимани од 1995. године покушавају да у миру остваре оно што нису успјели у рату и ратом - да од БиХ направе муслиманску државу, а све под изговором стварања функционалне државе. Додик истиче да је свијет олако прешао преко чињенице да су се у грађанском рату у БиХ на страни муслимана борили муџахедини, они исти против којих се Запад борио у више свјетских држава.

- Међународна заједница је на фону муслиманског екстремизма овдје. Хтјела не хтјела, оно што чини администрација САД-а или бриселска администрација, они наравно имају своја објашњења за то, али стварајући причу о централној Босни, стварају унитарну државу у којој би требало да буде држава за један народ и за једну већину - додао је Додик.

Симптоматично је, сматра предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, што, као ни након ранијих окупљања у Бужиму, нема званичних реакција из политичког Сарајева.

- То је сада прилика да тестирамо све оне који осуђују по неким питањима Републику Српску и говор који се некада чује у Српској, да видимо да ли ће то осудити Бошњаци у ФБиХ. Говор мржње треба да буде санкционисан у складу са прописима БиХ и ентитета ФБиХ - додао је Ђокић.

Ћуте и федерални званичници и медији на маршеве бошњачких удружења по Бужиму. Ћуте и на покличе Алах екбер и пуцњаву. Али зато нису ћутали 9. јануара, када се славио Дан Републике и када су у свечаном дефилеу биле легитиме формације МУП-а Републике Српске.