latinica  ћирилица
24/02/2022 |  13:52 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Информацију о стању у области индустрије

Влада Републике Српске усвојила Информацију о стању у области индустрије у 2021. године која садржи општи преглед стања и основне макроекономске показатеље и показатеље пословања индустрије са акцентом на прерађивачку индустрију и њене секторе из ресорне надлежности Министарства привреде и предузетништва, а то су метална и електро индустрија, дрвна индустрија и индустрија текстила, коже и обуће.
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске)

Укупна индустријска производња у периоду јануар-децембар 2021. године биљежи раст од 12,1 одсто у односу на исти период 2020. године и то подручје вађење руда и камена (раст од 2,0 одсто), прерађивачка индустрија (раст од 11,5 одсто), производња и снабдјевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација (раст од 16,7 одсто).

Просјечан број запослених у прерађивачкој индустрији у 2021. години износио је 58.816 и већи је за 1,38 одсто, или за 803 запослена у односу на 2020. годину.

- Прерађивачка индустрија је у 2021. години остварила извоз већи за 30,0% у односу на 2020. годину, као и већи увоз за 24,0 одсто - саопштено је из Владе Српске.

Покривеност увоза извозом прерађивачке индустрије у 2021. години износила је 72,6 одсто и већа је за 3,3 процентна поена у односу на 2020. годину.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу, а који се реализује за дјецу која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм, те која стичу услове за полазак у први разред основне школе у септембру мјесецу текуће године.

Овај програм се, у трајању од три мјесеца, организује у периоду од почетка марта до краја маја и посебно је значајан у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају прешколску установу.

У овај програма је до сада, од 2011. године, било укључено 42.033 дјеце, а Влада Републике Српске је за реализацију истог издвојила средства у износу већем од три милиона КМ.

Ове године програм ће се реализовати у 37 предшколских установа и у 82 основне школе, те у једној школи за дјецу са сметњама у развоју. Програм ће се реализовати у пријеподневним часовима најмање три сата, а ове године у овај тромјесечни предшколски програм биће укључено 3.673 дјеце, односно 38,8 одсто дјеце од укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру ове године треба да крену у први разред, а која до сада нису похађала неки од предшколских програма.

Сврха Програма за дјецу у години пред полазак у школу је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

Овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење, а поред тога подстиче квалитетан развој дјетета и олакшава почетак обавезног школовања, те пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози.

Влада Републике Српске задужила је Министарство просвјете и културе да организује Програм за дјецу у години пред полазак у школу, а који ће се реализовати у трајању од три мјесеца у предшколским установама и основним школама у Републици Српској.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о потреби за реконструкцијом, адаптацијом и санацијом школских објеката у Републици Српској.

Један од важних услова за квалитетније одвијање васпитно-образовног процеса јесте обезбјеђивање адекватних просторних услова. Министарство просвјете и културе је обрадило пристигле захтјеве до јануара 2022. године за хитну санацију објеката, те је установљено да су приоритетна улагања у школске објекте сљедећа: санација гријања, реконструкција мокрих чворова, замјена столарије, санација кровова и димњака, санација подова и термоизолација.

Влада Републике Српске је задужила Министарство финансија да обезбиједи додатна финансијска средства за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката основних школа.

У току 2022. године за наведене инвестиције планирана су средства у укупном износу од два милиона КМ.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о захтјевима општина Брод и Билећа за финансијску помоћ Владе Републике Српске, те задужила Министарство финансија да обезбиједи 500.000,00 КМ за финансијску помоћ Општини Брод, те 150.000,00 КМ за финансијску помоћ Општини Билећа.

Општине Брод и Билећа обратиле су се Влади Републике Српске захтјевима за финансијску помоћ, ради превазилажења финансијских проблема насталих у функционисању ових јединица локалне самоуправе.

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку којом је распоредила средства у износу од 4.000.000,00 КМ ЈП Противградна превентива Републике Српске а.д. Градишка и то; 773.221,00 КМ за подршку превентивним мјерама ради спречавања и ублажавања елементарне непогоде – града и за набавку ракета и осталих материјално техничких средстава, те 3.226.779,00 КМ за модернизацију система противградне одбране, односно за завршетак Пројекта “Успостављање техничко-метеоролошког сервиса и модернизација система противградне заштите“.

У 2022.години ЈП Противградна превентива Републике Српске планира набавку противградних ракета и метеоролошког реагенса - сребро јодида, изградњу мреже аутоматских противградних станица, те набавку осталих материјално техничких средстава.

Влада Републике Српске на данашњој сједници дала је сагласност на распоред средстава за шуме у 2022. години у укупном износу од 4.000.000,00 КМ. Средства се распоређују за радове и активности у оквиру проширене репродукције шума 3.720.000,00 КМ, непланиране мјере заштите шума које могу да проузрокују посљедице ширих размјера 200.000,00 КМ, те на развој ловства у Републици у износу од 80.000,00 КМ.

Влада Републике Српске на данашњој сједници донијела је План извођења основних геолошких истраживања за 2022. годину, којим се дефинишу макропројекти из области основних геолошких истраживања а који ће бити реализовани у складу са Дугорочним програмом развоја основних геолошких истраживања. Основна геолошка истраживања су послови од општег интереса за Републику Српску а проводи их Републички завод за геолошка истраживања.

Влада Републике Српске одлучила је да подржи организацију Конференције са међународним учешћем,у организацији Удружења младих економиста (УМЕК).Поменута конференција је наставак традиционалне конференције “Запосли се – покрени свој бизнис“ коју је УМЕКорганизовао већ неколико година за редом до пандемије проузроковане вирусом корона. Прву конференцију оваквог типа, представници УМЕК-а су организовали 2017. године.