latinica  ћирилица
02/03/2022 |  07:28 ⇒ 07:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска не планира да уведе санкције Русији

Анкара не планира да уводи санкције Москви да би канал комуникације са Русијом остао отворен, рекао је савјетник турског предсједника Ибрахим Калин.
Турска  (Фото:flickr/KLMircea) -
Турска (Фото:flickr/KLMircea)

Он је за Си-Ен-Ен Турк објаснио да “мора да постоји актер који може да разговара са Русијом".

- Ко ће да разговара са Русијом ако сви спаљују мостове? Не планирамо да уводимо санкције да бисмо оставили отворен тај канал - рекао је Калин, преноси Спутњик.

Дан након што је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао да је Турска упозорила све приобалне и континенталне земље да неће пропуштати ратне бродове кроз своје мореузе, Калин је прецизирао да Анкара тумачи Конвенцију из Монтреа тако да не подстиче напетост и консултује се са свима, преноси Спутњик.

- Зараћене стране не могу да пролазе кроз мореузе. Једини изузетак су бродови који се враћају у базе. Ти бродови имају право на повратак - рекао је Калин.

Он је додао да се Анкара консултује са свима и да у овом тренутку није било захтјева за пролазак ратних бродова кроз мореузе.

"Не треба ни да га буде. Отклањамо тај ризик у складу са правилима Монтреа", рекао је он.

Према Конвенцији из Монтреа из 1936. године, Турска има контролу над мореузима Дарданели и Босфор, који спајају Медитеран са Црним морем, и може да ограничи пролаз војних бродова током рата или уколико је угрожена.