latinica  ћирилица
02/03/2022 |  07:58 ⇒ 08:02 | Аутор: РТС

Бајден: Путин ће платити, не може нас подијелити

Амерички предсједник Џозеф Бајден поручио је да ће демократија увијек тријумфовати над тиранијом, те да ће руски предсједник Владимир Путин "платити цијену" иако је "можда имао неке успјехе на бојном пољу", пише Ројтерс, а преноси РТС.
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost) -
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost)

- Прије шест дана, Путин је покушао да уздрма темеље слободног свијета, али се грдно преварио. Напад је био унапријед планиран и без повода. Мислио је да нас може подијелити. Путин није био у праву, остали смо уједињени како би му се супротставили - рекао је Бајден.

Амерички предсједник је упозорио "руске олигархе да ће им јахте, луксузни станови и приватни авиони бити заплијењени".

- Рекли смо свима како се припрема. Његовим лажима смо супротставили истину. Путин је изолован од остатка свијета, више него што је био икада прије - рекао је Бајден.

Бајден је, истовремено, рекао да је амерички ваздушни простор од ноћас затворен за руске авионе, те да ће украјинском народу упутити помоћ вриједну милијарду долара.

- Наше снаге нису и неће се укључити у сукобе у Украјини, али ће бити ту уколико буде напада на територију од неке од чланица НАТО-а - рекао је амерички предсједник.

Позвао је присутне да устану у знак подршке Украјини. Десетак чланова Представничког дома носило је плаво-жуту одјећу у знак подршке украјинском народу.

Бајден је оцијенио да ће, када се догађаји у Украјини заврше, "Русија бити слабија, а слободни свијет снажнији".