latinica  ћирилица
02/03/2022 |  11:06 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Запад користи Украјину

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да руска војска има најважнији задатак да цивили и грађански објекти остану изван војне акције у Укранији, те да заврши рат који су други повели против Русије прије осам година.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Запад користи Украјину. Завршавамо напад који је почео прије осам година против Русије. То је био почетак рата против Руса и Русије. Ми сада завршавамо овај рат - рекао је Боцан-Харченко и нагласио да нема гађања цивилних објеката.

Када је ријеч о изјави предсједника Србије Александра Вучића да не уводи санкције Русији, Боцан-Харченко је рекао да ова одлука говори да Вучић добро води рачуна о интересу Србије и српског народа.

- Нисмо никога притискали, за нас је важно да свака земља има могућност да дјелује са нама у билетарним односима - рекао је руски амбасадор за Телевизију Прва.

Он је истакао да Русија поштује територијални интегритет сваке државе, те поновио да циљ специјалне војне операције Русије није окупација Украјине, него заштита области Доњецк и Луганск.

Боцан-Харченко наводи да је потребно да се заврши, како је рекао, "геноцид и уништавање народа у претходних осам година", које су ове /новопроглашене/ државе затражиле од Русије, те "денацификација и демилитаризација Украјине".

Према његовим ријечима, ово је битно и за стабилност Европе и додао да "денацификција значи ослобођење Украјине од нациста".

На питање о нуклеарном наоружању, Боцан-Харченко је одговорио да је руски предсједник Владимир Путин рекао да ће до нуклеарног рата доћи уколико дође до мијешања треће стране.

- Свијет је био миран посљедњих осам годима, осим у Доњецку и Луганску, нико није поклањао пажњу сукобима тамо. Зашто нико није рекао ништа о томе, а сада само чујемо пријетње о нуклеарном оружју? - упитао је руски амбасадор.

Он је додао да је украјински предсједник Владимир Зеленски почео уцјене нуклеарним оружјем.

- То је уцјена и директна пријетња за Руску Федерацију и по живот наших људи - рекао је Боцан-Харченко и упитао да ли је нормално да се америчко нуклеарно оружје налази у Европи.

Боцан-Харченко је истакао да је власт у Кијеву под утицајем радикалних снага, који држе народ Украјине као колективне таоце.