latinica  ћирилица
03/03/2022 |  07:13 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Договор Москве и Кијева о хуманитарним коридорима (ФОТО/ВИДЕО)

Завршена је друга рунда преговора Русије и Украјине о престанку сукоба. Преговарачи Кијева и Москве постигли су договор о заједничком обезбјеђивању хуманитарних коридора, а у оквиру договора постоји и могућност обуставе ватре током евакуације. Договорено је и да се одржи и трећа рунда преговора.
Преговори Русије и Украјине у Бјелорусији (Фото: Минстарство иностраних послова Бјелорусије) -
Преговори Русије и Украјине у Бјелорусији (Фото: Минстарство иностраних послова Бјелорусије)

22.51 - ИАЕА: Хитно обуставити борбе у близини нуклеарне електране

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси позвао је руске и украјинске војнике да обуставе сукобе у околини украјинске нуклеарне електране у Запорожју, након што је Кијев саопштио да се борбе воде у оближњем граду Енергодару, преноси Ројтерс.

21.28 - Украјински парламент донио је закон о национализацији руске имовине у Украјини.

- Врховна рада је донијела је закон о основним принципима принудног одузимања руских објеката, као и имовине њених грађана у Украјини - наводи се у саопштењу објављеном на сајту украјинског парламента, преноси Спутњик.

20.29 - САД ће увести санкције групи руских олигарха и портпаролу Кремља Дмитрију Пескову, саопштила је вечерас Бијела кућа.

САД уводе потпуно блокирајуће санкције против неколико олигарха и званичника, као и против неких њихових компанија.

Међу санкционисанима су оснивач рударске компаније "Металоинвест" Алишер Усманов, као и олигарси Серги Чемезов, Игор Шувалов, Јевгени Пригожин, Аркади Ротенберг, Борис Ротенберг те директор "Трансњефта" Николај Токарев и 47 чланова њихових породица.

20.15 - Разумијевање које су руска и украјинска страна постигле о хуманитарним питањима током друге рунде преговора веома је важно, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Разумијевање о хуманитарним питањима у тако тешкој ситуацији је веома важно - рекао је Песков.

19.47 - Предсједник САД Џозеф Бајден затражио је од Конгреса 10 милијарди долара за помоћ Украјини, укључујући цијену прераспоређивања трупа у источној Европи, подршку и испоруке оружја Кијеву, те тајне и обавјештајне операције.

19.25 - Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је данас да Украјина и Русија могу да нађу излаз из ратног сукоба ако се Кремљ буде односио према Украјини као према равноправној страни и ако искрено приступи преговорима.

- Постоје ствари око којих се мора наћи компромис да људи не би умирали, али има ствари око којих нема компромиса - рекао је Зеленски у телевизијском интервјуу.

Он је рекао да је спреман да води отворен разговор са руским предсједником Владимиром Путином.

18.49 - Преговарачи Кијева и Москве постигли су договор о заједничком обезбјеђивању хуманитарних коридора, рекао је члан украјинског преговарачког тима, пише Ројтерс, а преноси РТС.

У оквиру договора постоји и могућност обуставе ватре током евакуације.

И руска страна је потврдила да је постигнут договор о хуманитарним коридорима. Наводе да је дошло до значајног помака. 

Договорено је и да се одржи и трећа рунда преговора.

18.20 - Руски предсједник Владимир Путин је на састанку са члановима Савјета за безбједност рекао да акција у Украјини иде по плану и да су руски војници показали изузетну храброст.

17.35 - Анкара: Дронови не представљају турску помоћ Украјини

У турском министарству спољних послова кажу да пошиљка дронова не представља помоћ Анкаре Украјини, веч је реч о приватној продаји.

Турска, која је чланица НАТО-а, а дели поморску границу са Украјином и Русијом, и има добре везе са обе земље, критиковала је руску војну акцију у Украјини, али се противи увођењу санкција Москви, преноси РТС.

16.12 - Делегације Русије и Украјине почеле су нову рунду преговора у Бјаловјешкој шуми у Бjелорусији, објавило је Министарство спољних послова Бјелорусије на свом Твитер налогу.

Преговори Русије и Украјине у Бјелорусији (Фото: Минстарство иностраних послова Бјелорусије Twitter)

15.11 - Захарова: У току преговори

- Као што је познато, на територији Бјелорусије су почели директни преговори представника Русије и Украјине. Очекујемо да ће они довести до брзог окончања ове ситуације, обнављања мира у Донбасу и повратка свих народа Украјине мирном животу - објавила је портпаролка руског Министарсва иностраних послова Марија Захарова на Твитер налогу.

15.05 - Украјинска делегација је стигла на преговоре са руском делегацијом у Бјелорусији, јавља Ројтерс позивајући се на Тас, а преноси РТС.

14.45 - Формула 1 раскинула је уговор са организатором Велике награде Русије, саопштено је на сајту такмичења.

Како је наведено, то значи да Русија више неће имати трку у будућности.

Трка у Сочију, која је требало да се вози 25. септембра, отказана је прошле недјеље, али раскидом уговора неће бити ни трке у Санкт Петербургу, која је била планирана за 2023. годину.

14.42 - Из Украјине је до сада у сусједне земље евакуисано више од 50 држављана БиХ, од којих је одређени број већ стигао у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

У саопштењу се наводи да Кризни штаб Министарства наставља активности на помоћи држављанима БиХ да напусте Украјину, а надлежне амбасаде БиХ и ресорно министарство предузимају све потребне мјере и радње и у контакту су са држављанима БиХ и члановима њихових породица.

Из Министарства наводе да су у контакту и са ОЕБС-ом и Делегацијом ЕУ у БиХ, која је понудила асистенцију у овим активностима.

14.26 - Амбасада Републике Србије у Украјини је, из разлога заштите безбејдности особља, данас привремено затворена, а особље тог дипломатско-конзуларног представништва наставиће да, до стицања услова за повратак, посао обавља из Београда, саопштило је Министарство спољних послова.

14.11 - Европска комисија: Кандидатуром Украјине ништа се не мијења у процесу проширења

13.43 - У преговорима Русије и Украјине мјесто одржавања је споредно питање, главна ствар је састанак и чињеница да је одржан први разговор, а садржај преговора не би требало да буде предмет јавне расправе, изјавио је портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков.

Према његовим ријечима, у Кремљу се надају да ће украјински преговарачи данас ипак стићи до мјеста за преговоре са представницима Русије.

13.34 - Савјет УН за људска права почео је хитну дебату о ситуацији у Украјини, јавља дописник Спутњика.

Одлуку о хитној расправи донио је секретаријат Савјета у понедјељак, а одобрило ју је 29 од 47 сталних чланова те организације. Тринаест земаља је било уздржано, укључујући Казахстан, Намибију, Пакистан, Сенегал, Сомалију, Судан, Уједињене Арапске Емирате и Узбекистан. Пет земаља је било против, укључујући Русију, Кубу и Венецуелу.

13.28 - Предсједник Француске Емануел Макрон сат и по је разговарао телефоном с предсједником Русије Владимиром Путином, а потом и с предсједником Украјине Владимиром Зеленским, преносе медији позивајући се на Јелисејску палату.

Како је саопштио премијер Француске, Макрон је са Путином разговарао на тему хуманитарних коридора.

13.20 - Украјинска делегација је на путу за преговоре са Русијом, који почињу за пар часова, рекао је савјетник украјинског предсједника Михаило Подољак, додајући да делегација стиже хеликоптером.

13.19 - Кијев намјерава да се на предстојећим преговорима са Москвом договори о успостављању хуманитарних коридора, изјавио је члан украјинске делегације Давид Арахамија.

- Минимум који имамо да постигнемо је да успоставимо хуманитарне коридоре. Све преко тога - по могућности - рекао је он.

13.10 - Русија је осудила као "срамотну" одлуку у посљедњем тренутку о забрани руским спортистима да учествују на Параолимпијским играма у Пекингу, као вид казне због операције у Украјини.

- Ова ситуација је монструозна. То је срамота за Међународни параолимпијски комитет - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

12.49 - Украјинско Министарство енергетике саопштило је да је Украјина замолила Међународну агенцију за атомску енергију да затражи помоћ НАТО у затварању ваздушног простора изнад подручја гдје се налазе нуклеарне електране, како би се спријечио могући "нуклеарни тероризам" од стране Русије.

12.25 - Европска унија позива на хитан прекид ватре у Украјини, изјавио је високи дипломата ЕУ Жозеп Борељ.

- Овај рат треба да се заустави сада. Позивам на хитан прекид ватре. Позивам на хитно успостављање хуманитарних коридора - написао је Борељ на Твитеру.

12.08 - ЕУ ће предузети додатне кораке против Русије ако се погорша ситуација у Украјини, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Додала је да се ЕУ припрема и за случај одговора Русије, укључујући проширење и диверзификацију енергетских извора.

12.00 - Влада Чешке прогласила је ванредно стање које ступа на снагу сутра, због великог прилива избјеглица из Украјине.

Ванредно стање ће трајати 30 дана, а може бити продужено ако буде неоходно, преноси Си-Ен-Ен.

11.45 - У преговорима Русије и Украјине мјесто одржавања је споредно питање, главна ствар је чињеница састанка и чињеница да је одржан први разговор, а садржај преговора не би требало да буде предмет јавне расправе, рекао је портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков.

- Мјесто је у овом случају секундарно, главна ствар је сам састанак. Знате да је одржана прва рунда, захвални смо бјелоруској страни што је створила одличне услове за преговоре - рекао је Песков коментаришући идеју о посредовању других земаља у преговорима са Украјином и обезбјеђивању платформе за њих.

11.38 - Шеф руске делегације у преговорима с Украјином Владимир Медински изјавио је да би друга рунда преговора могла да почне у 15.00 часова по московском времену (13.00 часова по центрланоевропском).

Он је истакао да је то вријеме од раније планирано. Додао је да ће састанак бити одржан у Брестској области у Бјелорусији.

11.15 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски тврди да ће 16.000 страних плаћеника да се бори на страни његове земље.

Он је у видео-поруци рекао да "Украјина дочекује прве стране волонтере", који су се запутили ка тој земљи "да заштите њену слободу".

      View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

10.50 - Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова каже да је реакција међународне заједнице на потезе Русије, укључујући Генералну скупштину Уједињених нација "хистерична", а да су изјаве званичника "апсурдне".

- То је хистерија, то је застрашивање, то је све заједно. Они ће све више и више да износе те апсурдне тврдње - рекла је Захарова. Како је истакла, Русија се трудила да спријечи развој догађаја у Украјини, али је Запад изабрао да на то не обрати пажњу.

10.22 - Сергеј Лавров се обратио јавности

- Москва не може да дозволи да са територије Украјине стиже пријетња од директног напада на Русију - изјавио је министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Преговори Русије и Украјине ће бити одржани, рекао је он.

09.10 - Боцан Харченко: Москва неће тражити од Београда да призна Доњецк и Луганск

08.50 - Параолимпијски комитет суспендовао спортисте из Русије и Бјелорусије

Спортисти из Русије и Бјелорусије неће моћи да се такмиче на Зимским параолимпијским играма 2022. у Пекингу, саопштио је Међународни параолимпијски комитет. 

08.48 - Да Русија није одмах покренула специјалну војну операцију у Украјини, "буквално сљедећег дана" би НАТО покренуо своју операцију уз посредство украјинских националиста, изјавио је предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.

08.40 - Француска ће данас Савјету безбједности УН предложити резолуцију у којој се захтијева прекид рата у Украјини, изјавио је министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан за телевизију Франс 2. Из кабинета француског предсједника раније је предвиђен такав корак.

08.24 - Уведене санкције и руским мачкама

08.21 - Њемачка разматра испоруку 2.700 противваздушних пројектила Украјини, рекао је извор из њемачке Владе.

08.10 - Мађарска неће ставити вето на санкције ЕУ против Русије будући да је јединство блока од кључне важности усљед сукоба у Украјини, који Будимпешта недводсмислено осуђује, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

08.00 - Украјински батаљони "Азов" и "Десни сектор" не допуштају мјештанима града Мариупоља да прођу хуманитарни коридор и ниједан мјештанин није напустио град, рекао је званичник војске Доњецке Народне Републике Едуард Башурин.

- Отворили смо хуманитарни коридор да би цивилно становништво напустило град, али "Азов" и "Десни сектор" то не допуштају. У једној од улица се шездесетак људи, половина су жене и дјеца, налази у подруму школе која је минирана - нагласио је Башурин.

07.58 - Проток руског гаса преко гасовода "Јамал-Европа" ка Њемачкој из Пољске у великом је паду, подаци су оператера гасовода Гаскејд.

07.34 - Још седам насеља, међу којима је Старобељск, прешло је под пуну контролу ЛНР, саопштила је Народна милиција ЛНР.

07.24 - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поздравио је усвајање резолуције Генералне скупштине УН, наводећи да је резолуцијом свијет оштро осудио незаконите нападе на једну суверену државу.

- Одлука је јасна. Свијет је оштро осудио незаконите и ничим изазване нападе на једну суверену државу - навео је Борељ у саопштењу објављеном на званичном сајту ЕУ.

07.09 - Снажне експлозије чуле су се у Кијеву и другим украјинским градовима током ноћи и јутра, јавља Би-Би-Си.

Најамње четири јаке експлозије око три сата по локалном времену обасјале су небо изнад Кијева, наводи Би-Би-Си. Није познато шта је била мета напада нити да ли је било повријеђених.

07.05 - Амерички Стејт департмент позвао је руског предсједника Владимира Путина да "одмах прекине крвопролиће" и да повуче трупе са територије Украјине.

У саопштењу објављеном касно синоћ по америчком времену, САД такође оптужују Русију да је покренула "свеобухватан напад на слободу медија и истину" кроз блокирање приступа независним новинским кућама и спречавање њихове могућности да емитују информације о руском нападу на Украјину.