latinica  ћирилица
04/03/2022 |  16:37 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Закључци у вези са Украјином нису усвојени (ВИДЕО)

Закључци и Резолуција у вези са ратом у Украјини нису усвојени, јер српски посланици нису дошли на сједницу Представничког дома Парламетнарне скупштине БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Иако су чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић раније одбили иницијативу Милорада Додика да заузму став о тамошњим дешавањима, посланици из њихових странака, али и остали из Федерације осуђивали су, како кажу, руску агресију.

Чак су усвојили приједлог којим траже да се Русија избаци из Савјета за спровођење мира.

Закључци немају правну снагу и неће бити усвојени у другом кругу, порука је српских посланика.

Незабиљежен излив русофобије у ПС БиХ. Посланици бошњачких и тзв.грађанских странака из Федерације утркивали су се у осуди, како кажу "агресорског" похода Русије. Правили су паралеле са ратом у БиХ, ни мање ни више траже избацивање Русије из ПИК-а.

- Стога предлажем закључак да Представнички дом упути захтјев свим земљама и организацијама чланицама ПИК-а да хитно суспендују Русију из овог тијела - рекла је посланик Едита Ђапо.

Еуфорично блаћење Русије трајало је цијело јутро, а да при том федерални посланици нису ни покушали да уђу у срж проблема. Рат у Украјини искориштен је да се од Брисела затражи пријем БиХ “преко реда” у ЕУ, али и НАТО и да се у јавности додатно распали антируско расположење.

- Или сте на страни народа Украјине и Америке или сте на страни Путина са Сиријом и Еритрејом - изјавио је посланик Наше странке у Представничком дому ПС БиХ Предраг Којовић.

- Надам се да Кијев неће постати Сарајево и да неће бити нових Сребреница у Украјини - истакао је посланик СДА у Представнилчком дому ПС БиХ Адил Османовић.

Федерални посланици затражили су од Савјета министара да се држављанима Украјине омогући улазак у БиХ са личним картама, а Русима уведу визе. Хрватски посланици били су уздржани за већину закључака сматрајући да је парламент искориштен за личну промоцију и иживљавање појединих посланика.

- Чуо сам једног колегу који каже да је добро да смо се састали макар и у непотппуном саставу , не слажем није добро, волио бих да смо били сви - додао је шеф Клуба ХДЗ БиХ у Представничком дому ПС БиХ Никола Ловриновић.

Српски посланици разумију страдање свих на простору Украјине , потребну помоћ треба слати са адреса које то могу, са нивоа ентитета и кантона. Али русофобна политика и прозивање посланика из Српске за сврставање на једну страну ничему не води. Истичу да је спољна политика у надлежности Предсједништва.

- Сједница Представничког дома на којој нису учествовали представници странака из Српске била је представа јавност, покушај додворавања кад нико од њих то и тражи. Данас су се многе колеге позивале на поштовање међународног права , показано је лицемјерство , ако се заиста залажемо за територијални интегритет и суверенитет онда је је било вријеме да се то искаже када је СР Југославија бомбордобана - навела је шеф Клуба псоланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Свима је познато да има таквих сијасет закључака и резолуција које се усвоје без Срба а не могу да прођу друго читање.Њихова функција је у подизању тензија, иживљавању ниских страсти и ти документи никада неће бити усвојени и то је разлог за појачан србофобни однос а русофобни је само алиби - додао је шеф Српског клуба Представничког дома ПС БиХ Ненад Стевандић.

У другом плану данашњих дискусија био је хуманитарни аспект и помоћ народу погођеном ратним разарањима у Украјини.

Повезане вијести:

Вулић: Данашња сједница злоупотреба Представничког дома

Кришто: Без посланика из Републике Српске не може ништа проћи