latinica  ћирилица
07/04/2022 |  16:10 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Финансијска подршка корисницама права из социјалне заштите

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити, којим се предвиђа повећање износа права на личну инвалиднину, на новчану помоћ и на додатак за његу и помоћ другог лица, а која корисници остварују на основу овог закона.
Влада Српске (Фото: Влада Српске) -
Влада Српске (Фото: Влада Српске)

Овим приједлогом предвиђено је да се повећају проценти за утврђивање висине износа ових права и то на начин да износе - новчана помоћ за појединца 17 одсто од основице, за породицу са два члана 22 одсто од основице, породицу са три члана 27 одсто од основице, породицу са четири члана 30 одсто од основице и за породицу са пет и више чланова 33 одсто од основице.

Код додатка за помоћ и његу другог лица предвиђено је повећање на 22 одсто од основице за лице које цјелодневно и у потпуности зависи од другог лица у задовољавању основних животних и физиолошких потреба, и које није у могућности да уз употребу било којих помагала само задовољи те потребе.

За лице којем је неопходна дјелимична помоћ другог лица у задовољавању основних животних и физиолошких потреба предвиђено је повећање на 11 одсто од основице, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу. 

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о начину остваривања права на бесплатну правну помоћ у јединицама локалне самоуправе, по којој ће сви грађани Српске, који испуњавају законом прописане услове, моћи да добију ту помоћ.

Одлуком се уређује начин остваривања права на бесплатну правну помоћ у јединицама локалне самоуправе, за које није основана канцеларија Центра за пружање бесплатне правне помоћи, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о утврђивању општег интереса у сврху изградње јавне саобраћајнице у складу са важећим Регулационим планом за простор између Булевара Војводе Степе Степановића, Улице Вељка Млађеновића, ограде комплекса Инцела и десне обале ријеке Врбас у Бањалуци.

Влада Српске донијела је и Одлуку о утврђивању општег интереса у сврху изградње моста у насељу Рекавице /Калуђерице/ у Бањалуци.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди, који ће бити упућен у Народну скупштину на разматрање по хитном поступку.

Резултати анализе примјене Закона о подстицајима у привреди Српске показали су да је потребно извршити интервенције у Закону ради одређивања новог почетног износа плате радника, усклађивања са новом методологијом за обрачун плата, као и поједноставити процедуре за подношење захтјева за подстицај за повећање плате, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада је усвојила и Акциони план за спровођење Стратегије развоја индустрије Републике Српске за период 2022-2024. година.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о потреби финансирања увођења новог система фискализације у Српској.

Новим законом о фискализацији створен је правни основ за цјелокупну измјену у техничком смислу досадашњег система контроле промета путем фискалних каса, на основу чега постојећи фискални системи морају бити замијењени новим системима.

Влада Републике Српске донијела је и одлуку да из средстава намијењених за јавне инвестиције за ову годину издвоји 6.616.152 КМ за наставак чишћења мелиоризационе мреже на дијелу територије поплавног подручја на територији града Градишка, док ће 121.000 КМ бити издвојено на додатно финансирање изградње и опремања дјечијег вртића у општини Језеро, који је дијелом финансиран средствима из донације Србије.

 Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о расподјели средстава за реконструкцију, адаптацију и санацију школских објеката у Српској којом су планирана улагања у укупном износу од два милиона КМ у основне школе у Републици Српској.

Опширније прочитајте ОВДЈЕ.