latinica  ћирилица
09/04/2022 |  10:16 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Песков: Гласање Србије и Мађарске у УН примјер принуде на русофобију

Подршка Србије и Мађарске одлуци да се Русији суспендује чланство у Савјету УН за људска права је примјер принуде на русофобију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитри Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK, илустарција ) -
Дмитри Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK, илустарција )

- То није питање разумијевања и праштања пријатељским земљама које су гласале "за", то је питање притиска без преседана како би се изазвала русофобија. Такав притисак трпе све земље које покушавају на све начине да воде избалансирану политику. Ми то разумијемо - рекао је Песков.

Генерална скупштина УН суспендовала је Русију из Савјета за људска права, а нацрт резолуције, коју су предложиле САД и друге западне државе, подржале су 93 земље, док су против биле 24 државе, а уздржаних 58, подсјећа Спутњик.

Као повод за најновију иницијативу искоришћен је случај са наводним злочинима руске војске у мјесту Буча код Кијева, а међу државама које су гласале "за" су САД, Израел, земље чланице Европске уније и земље региона, међу којима Мађарска и Србија.

Против нацрта резолуције у Генералној скупштини УН гласале су, између осталих, Русија, Алжир, Бјелорусија, Боливија, Централноафричка Република, Кина, Куба, Сјеверна Кореја, Иран, Казахстан, Сирија, Вијетнам и Зимбабве.

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев је изјавио да сумња да ће Савјет УН за људска права још дуго опстати послије одлуке о суспензији Русије.