latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:47 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва се залаже за разговоре, изјава Бореља мијења правила игре

Москва се залаже за разговоре са Кијевом, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Сергеј Лавров (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Предсједник Русије Владимир Путин је више пута наглашавао да ми преферирамо разговоре - рекао је он у интервјуу за телевизијски канал "Русија-24".

Он је рекао да не види разлоге да се преговори не наставе, иако украјинска страна има тенденцију да избјегава, а понекад прави потпуни заокрет и одбија оно што је сама предложила неколико дана раније.

- Али ми смо упорни и стрпљиви - рекао је Лавров.

Коментаришући изјаву шефа европске спољне политике Жозепа Бореља о томе да војно рјешење у Украјини нема алтернативу он је рекао да то значајно мијења правила игре.

- Када шеф дипломатије поједине земље или неке организације – у овом конкретном случају Жозеп Борељ представља дипломатију Европске уније – отворено каже да се одређени сукоб може ријешити искључиво војним путем, то значи или да је починио лапсус или је погријешио и рекао нешто што га нико није овластио да каже. У сваком случају, ова изјава је нешто неуобичајено, наравно - рекао је Лавров.

Лавров је истакао да сама чињеница да је Борељ ово рекао заправо значајно мијења правила игре. "Европска унија никада раније није дјеловала као војна организација“, рекао је Лавров и додао да ће Министарство спољних послова анализирати ове изјаве у року од два дана и дати званичан коментар, преноси ТАСС.

Лавров је подсјетио да ЕУ тренутно разматра своју прву стратегију одбране под називом "Стратешки компас", која предвиђа значајно повећање војних издатака и стварање колективне војне структуре.

Он је рекао да је Њемачка први пут у послијератној историји обезбједила додатних 100 милијарди евра за изградњу војних капацитета, што такође најављује квалитативну промјену.