latinica  ћирилица
11/04/2022 |  18:59 ⇒ 12/04/2022 | 09:49 | Аутор: РТРС

Додик-Цвијановић: Оптужбе апсурдне, иза санкција стоје бошњачки политичари и ПДП (ВИДЕО)

Велика Британија увела је санкције предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва Милораду Додику, наводно, због покушаја поткопавања легитимитета и функционалности БиХ.
Додик и Цвијановић - Фото: РТРС
Додик и ЦвијановићФото: РТРС

То је политичка порука свима онима који штите Републику Српску. Иза санкција стоје, кажу, бошњачки политичари и Партија демократског прогреса.

Бошњаци и ПДП наручили, а Британци испоручили – овако је предсједница Српске Жељка Цвијановић обазложила санкције Велике Британије. Британска влада, каже, покушава да им се освети и то због Закона о имовини усвојеног у Народној скупштини, који дерогира давно донесен закон о забрани располагања имовине бившег високог представника Британца, Педија Ешдауна.

- Ако је ово начин обрачунавања са званично изабраним функционерима Републике Српске, морам рећи да сам у име грађана спремна и способна да подносим такве притиске. Оно што не желим да толеришем је чињеница да неко покушава да од предсједнице Републике Српске, тражи да улази у законодавни сукоб са Народном Скупштином која представља већинску вољу народа Републике Српске - изјавила је Цвијановић.

Из Лондона још једном потврда да је ПДП њихов обавјештајац и послушник, јасан је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Удруженим снагама, каже, журе да уочи општих избора сруше актуелну власт, како би потом наставили да урушавају српски национални интерес.

- Ово је урађено на захтјев њихове експозитуре овдје, која се зове ПДП Младена Иванића, Бореновића, Тривићеве и Црнатка. Они су њихове обавјештајни експоненти на простору Републике Српске и учињено је да се угрози моје и Жељкино кандидовање на појединачне функције, јер сматрају да би ми то били. Још не знамо ко ће тп бити, али они сматрају да би ми били. Стално јадиковање и прича о томе да треба склонити Додика, а сад и Жељку говори о томе да се овдје покушава креирати нова политичка структура обајвјештајаца какви су ови које сам навео - додао је Додик.

Уједињено Краљевство саопштава - санкције су уведене због подривања стабилности, функционалности и правног оквира БиХ. Дјеловање Додика и Цвијановић наводе, охрабрено је подршком Владимира Путина због чега су пријетња за стабилност и безбједност западног Балкана. У пракси, санкције значе да Додик и Цвијановић неће моћи путовати у Уједињено Краљевство нити користити или приступити било којој имовини коју евентуално тамо посједују.

- Овај корак смо предузели због активности које подривају стабилност функционалност и правни оквир БиХ. Недавне активности Милорада Додика и Жељке Цвијановић су директно кршење Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ - поручио је амбасадор Велике Британије у БиХ, Метју Филд.

Управо овим ријечима британска влада објелоданила је своје манипулаторско лице и потврдила да су санкције у вези са политиком, никако са правом, поткопавањем мира и стабилности, истичу званичници Српске. На листи политичке елиминације су, кажу, они који бране слово Дејтона, Устав Републике Српске и БиХ.

- Нећемо престати да се боримо за Републику Српску, она је за нас светиња - рекао је Додик.

Додик очекује да ће примјер Велике Британије слиједити Њемачка и Холандија, а све с циљем промјене власти у Српској. Одбрана уставне позиције Републике Српске кажу, остаје приоритет.

- Моја улога је да штитим Устав. Ово је порука да свако ко се дрзне да заштити уставни позицију Републике Српске добиће санкције, ово је директно и удар на грађане - саопштила је Цвијановић.