latinica  ћирилица
12/04/2022 |  09:49 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Српске (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске - по хитном поступку.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

 

>>> Пренос можете гледати на РТРС плус и нашем порталу. <<<

-----

У току је пауза.

----

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је циљ Приједлога закона о измјенама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске да се кроз овај фонд помогне привредним субјектима и грађанима у новонасталој ситуацији проузрокованој поремећајима на свјетском тржишту.

Образлажући овај приједлог закона, који се у Народној скупштини Републике Српске разматра по хитном поступку, Видовићева је рекла да се средствима из Фонда желе обезбиједити одређене количине хране, енергената и других материјала потребних у одређеним областима.

Општина Лакташи од 2010. године има статус развијене јединице локалне самоуправе и стопу запослености изнад републичког просјека и тиме испуњава услове за стицање статуса града, рекла је министар управе и самоуправе Републике Српске Сенка Јујић у Народној скупштини образлажући Приједлог закона о граду Лакташи, по хитном поступку.

----

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити у складу с којим ће сваки корисник права из социјалне заштите прерачунато добити увећање од 10 одсто у односу на новац који је раније примао по овом основу.

Овај акт предвиђа неодложну и директну финансијску подршку корисницима права из социјалне заштите, односно припадницима рањивих друштвених група, да би се умањиле посљедице актуелног раста цијена и унаприједио њихов социо-економски положај.

-----

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Народној скупштини да ће сваки корисник права из социјалне заштите у складу са Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити прерачунато добити увећање од 10 одсто у односу на новац који је раније примао по овом основу.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је овај приједлог измјена закона који предвиђа неодложну и директну финансијску подршку корисницима права из социјалне заштите, односно припадницима рањивих друштвених група, да би се умањиле посљедице актуелног раста цијена и унаприједио њихов социо-економски положај.

-----

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да измјене и допуне Закона о социјалној заштити предвиђају неодложну и директну финансијску подршку корисницима права из социјалне заштите, односно припадницима рањивих друштвених група, да би се умањиле посљедице актуелног раста цијена и унаприједио њихов социо-економски положај.

-----

Приједлогом програма рада НСРС за ову годину, који су  размотрили народни посланици, предвиђено је да парламент размотри 67 законодавних и 39 тематских аката.

Приједлогом програма рада Народне скупштине за ову годину у првом кварталу планирано је разматрање осам аката у законодавном дијелу и пет у тематском, а у другом кварталу 36 законодавних и 16 тематских аката.

У трећем кварталу планирано је разматрање 11 аката у законодавном дијелу и 12 у тематском, а у четвртом 12 законодавних и шест тематских аката.

-----

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић предложио је у име Владе амандман по којем би, у другом кварталу рада парламента, умјесто Закона о измјена и допуна породичног закона био уврштен Нацрт породичног закона Републике Српске. Он је рекао да је приједлог да у четвртом кварталу рада парламента буде разматран Приједлог породичног закона Републике Српске.

- Влада има припремљен и продискутован преднацрт и спремљен нацрт овог важног закона за Републику Српску - рекао је Касиповић током скупштинске расправе о приједлогу програма рада Народне скупштине за ову годину.

Приједлогом програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину у првом кварталу планирано разматрање осам аката у законодавном дијелу и пет у тематском, а у другом кварталу 36 законодавних и 16 тематских аката, рекао је потпредсједник парламента Денис Шулић.

Навео да је у трећем кварталу планирано разматрање 11 аката у законодавном дијелу и 12 у тематском, а у четвртом 12 законодавних и шест тематских аката.

Осврћући се на прошлогодишњи рад парламента Српске, Шулић је рекао да је било планирано усвајање 66 законских рјешења, а да је усвојено 68 приједлога законских рјешења.

Говорећи о посебној сједници парламента на којој је било ријечи о измјени закона о ПДВ-у и укидању акциза на нафту и нафтне деривате, министар финансија Зора Видовић је рекла да су Влада и Скупштина Српске урадили свој дио посла, а да је остатак на Парламентарној скупштини БиХ.

------

Република Српска кренула је у процес набавке одређених основних животних намирница – пшенице, уља, шећера, соли, конзервиране хране, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

- Из Турске ће за потребе Српске и њених пољопривредних произвођача ускоро бити увезено 14.000 тона минералног ђубрива, чија би цијена требало да буде повољнија од оног које је долазило из Руске Федерације - истакао је Вишковић.

Рекао је да Српска није одустала од враћања својих надлежности када је ријеч о индиректним порезима, војсци и слично, а све у складу са ранијим закључцима Народне скупштине.

Подсјетио је да су сагласности Српске на том плану већ повучене одлукама парламента, те да ресорна министарства раде у складу са договореним роковима на изради нових законских рјешења у вези с тим.

- Влада ће се понашати у складу са закључцима Народне скупштине, а већ смо покренули питање разговора са Владом ФБиХ око, условно речено, даљег функционисања тих институција након што се усвоје нови закони - рекао је Вишковић и подсјетио да је Влада већ реаговала када је ријеч о имовини Српске, те Високом судском и тужилачком савјету.

Институције Републике спремне су да на сто ставе питање враћања одузете имовине у процесу арондације, рекао је Вишковић.

Влада Републике Српске одобриће 196.000 КМ, а предсједница Републике 100.000 КМ за реконструкцију бањалучке Гимназије, изјавио је Вишковић.

-----

Дневни ред је на захтјев Владе проширен са три тачке које ће бити разматране по хитном поступку.

Дневни ред је проширен са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, Приједлогом закона о измјенама уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске и Приједлогом Закона о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

На предложеном дневном реду, који има 26 тачака, је и Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске, оба по хитном поступку.

Предвиђено је да се пред посланицима нађу и приједлози закона о граду Лакташи по хитном поступку, о културним добрима, о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица.

На дневном реду данашње сједнице су и Нацрт закона о измјени Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, те нацрти закона о геолошким истраживањима, о здравственој заштити, о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, о основном васпитању и образовању.