latinica  ћирилица
17/04/2022 |  19:31 ⇒ 19/04/2022 | 12:51 | Аутор: РТРС

Борачка организација Приједора: Нема политике, ово је окупљање за Српску (ВИДЕО)

Борачка организација Приједора иницијатор је народног скупа "Слобода" који ће бити одржан у сриједу на Тргу Крајине у Бањалуци, одговор је предсједника ове организације Зорана Предојевића Српској демократској странци и ПДП-а на њихове прозивке да се не зна ко је организатор.
Борачка организација града Приједора - Фото: СРНА
Борачка организација града ПриједораФото: СРНА

Предојевић понавља да није ријеч о политичком скупу.

Приједлог за одржавање народног скупа у Бањалуци потекао је из Борачке организације Приједор, још једном је поновио Предојевић.

Иницијативу је подржало Предсједништво Борачке организације Републике Српске и преузело организацију скупа.

Са Трга Крајине, каже Предојевић, послаће се порука међународним институцијама и Кристијану Шмиту да су грађани Српске штит њених институција. Каже - политици на скупу нема мјеста, окупљамо се за Српску.

- Не може нама нико узимати шуме, ријеке, потоке, земљу, то су наши другови својим животом загарантовали, а очекујемо да то политика мудро одбрани, а да сви остали који нису грађани Српске и БиХ треба да се макну са стране. Овај скуп није ниједног момента политички скуп - изјавио је Предојевић.

Иако БОРС трећи дан потврђује да је организатор, из СДС-а и данас понаваљају став из јучерашњег саопштења, а то је да нису сигурни да Борачка организација званично стоји иза скупа.

За лидера ПДП-а Бранислава Бореновића митинг је СНСД-ова предизборна кампања, не подржавају скуп и неће доћи на Трг Крајине.

- Ту се ради о скупу који организује СНСД, злоупотребљавајући један дио људи који се налази у Борачкој организацији Републике Српске - додао је Бореновић.

Одговара му шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Опасно је, наводи, што опозиција изврће чињенице да би оцрнила актуелну власт. Каже да су реакције опозиционих странака синхронизовани одговор на тему задату из Сарајева, а потребна им је слика подијељене Републике Српске.

- Како је могуће бити толики лицемјер па мирно окупљање и изражавање ставова на тему одбране сопствених права, називати ескалацијом, дизањем тензија и другим недобронамјерним конструкцијама, ако ти ставови управо иду у правцу заштите уставне позиције, дигнитета, демократског и сваког другог капацитета Републике Српске - саопштила је Новаковић Бурсаћ.

У ПДП-у без конкретног става о рјешењу које би они понудили на наметање одлука Кристијана Шмита. Лоптицу би пребацили на парламенте.

Много јаснији су аналитичари. Стевица Деђански каже да не само да питање националног опстанка Српске опозиција користи у дневно-политичке борбе против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, него и даље не излази са јасним ставом како се одупријети притисцима међународне заједнице.

- Република Српска није поклоњена српском народу него извојевана борбом и плаћена је животима. Сваки покушај укидања и притисака на Српску, те мијењање изворног Дејтонског споразума с којим је гарантована, неће да се доволи - рекао је Деђански.

Циљ је очување српског народа и Републике Српске, кроз подршку одлукама које доносе институције Српске.

- Ради се о судбини и опстанку српског народа у БиХ послије свега што смо имали деведесетих година. И мени је потпуно логично да српски народ нема намјеру, вољу и жељу да доводи своју судбину у питање. Придржавање основног Дејтона је услов за његов опстанак и миран живот у БиХ - саопштио је бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Огласио се и предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

Лазић сматра да на предстојећем скупу у Бањалуци треба упутити поруку јединства српског народа и представника Републике Српске у одбрани Дејтонског споразума и постојања Српске.