latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:50 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Од маја запосленима у јавној управи плате веће за десет одсто (ВИДЕО)

Мајске плате радника јавних служби биће увећане за 10 одсто. Одлуку о повећању цијене рада у овом проценту потписали су ресорни министри са представницима репрезентативних синдиката .
Сенка Јујић и Ален Шеранић потписују одлуку којом се утврђује цијена рада запослених у јавној управи - Фото: СРНА
Сенка Јујић и Ален Шеранић потписују одлуку којом се утврђује цијена рада запослених у јавној управиФото: СРНА

Цијена рада за запослене у области образовања, културе, правосуђа, унутрашњих послова, управе и јавних служби биће 110 а за запослене у јавним установама у области здравства 159,50 марака.

У Синдикату образовања, науке и културе задовољни. Потписана одлука значи да ће већ мајске плате бити веће, што би требало да буде тек почетак. Из ресорног министарства подсјећају да су запосленима у просвјети плате, од 2019. године, повећаване више пута.

- У наредном периоду очекујемо да буду испуњени наши захтјеви у вези са уједначавањем платних коефицијената са осталим корисницима буџета и да посебно искажемо накнаде за топли оброк и регрес на већ постојеће стање, односно на већ постојеће коефицијенте - рекао је Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе. 

Наталија Тривић, министар просвјете и културе, нагласила је да је 2019. године било повећање плата за високу стручну спрему.

- У 2020. повећање плата свих запослених у области образовања и културе од пет до 20 одсто. Следећа измјена била је 2021. и последње увећање 1. јануара 2022. Увећали, за плате до 1. 000 марака до одсто, а преко 1.000 марака за три одсто - рекла је Тривићева.

Повећење цијене рада резултат је преговора Владе и гранских синдиката. С обзиром на све веће трошкове живота обје стране, зависно од расположивих средства, најављују, још једно повећање плата до краја године.

- Очекујемо да се деси у што скоријем периоду још једно повећање обзиром на трошкове живота. Повећање плата значи повећање потрошње. А то значи даље пуњење буџета - каже Синиша Петровић, предсједник Сидниката правосуђа

Антон Касиповић, министар правде, нагласио је да до краја године треба тежити за још једном интервенцијом. 

-  И ја спадам у оне који разумијевају да повећање моје плате од 10 одсто не може се поредити са повећањем плате у овом или неком другом ресору за десет одсто, због номиналог износа на који се примјењује проценат - каже Касиповић.

Са одлуком о повећању цијене рада нису сагласни у Синдикату управе. Одбијају овакав модел повећања плата и остају при ранијим захтјевима.

- Синдикат управе остаје при свом захтјеву да народни посланици кроз интерпелацију од Владе Републике Српске траже да се испуни закључак, који је обавезујући у складу са чланом 182 пословника о раду Народне скупштине, да Влада Српске мора да припреми законе којима ће вратити накнаде за топли оброк и регрес за 54.118 запослених. Одбили смо приједлог да чистачица има повећање од 60 КМ, а помоћник министра за више од 300 КМ  - рекао је Божо Марић.

Представници МУП-а Републике Српске нису постигли сагласност са Синдикатом радника унутрашњих послова, о закључку Владе у вези са повећањем цијене рада на 110 марака

Због тога ће ресорно министарство предложити Економско-социјалном савјету да сугерише Влади, да повећа цијену рада и запосленима у МУП-у.