latinica  ћирилица
11/05/2022 |  15:36 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Синдикат радника рудника ФБиХ тражи 20 одсто више плате

Представници Синдиката радника рудника Федерације БиХ /ФБиХ/ на данашњем састанку са представницима федералне Електропривреде и Рудника Бановићи затражили су повећање плата за 20 одсто, док је друга страна понудила повећање од осам одсто.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић оцијенио је састанак садржајним, али је истакао да још није постигнут договор о новом колективном уговору.

Према његовим ријечима, представници синдиката јасно су истакли да не одустају од захтјева да се повећа плата радницима у седам рудника који послују у концерну Електропривреде и Руднику Бановићи.

Хусић је рекао да су из Електропривреде и Бановића добили признање да захтјев Синдиката има упориште у драстичном поскупљењу трошкова живота, али је питање да ли могу затворити финансијску конструкцију.

Министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић упознаће на сутрашњој сједници Владу ФБиХ о овој рунди преговора, након чега би Влада требало да заузме став о свим захтјевима Синдиката радника у рудницима.

Хусић је навео да су у доброј мјери приближени ставови социјалних партнера по двије ставке радне верзије колективног уговора – структуре платних разреда и систематизације радних мјеста.

Наставак разговора о колективном уговорудоговорен је за понедјељак, 16. маја, јавили су федерални медији.