latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:22 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Суд није вратио на дораду оптужницу у предмету "Добровољачка"

Суд БиХ није вратио на дораду оптужницу у предмету "Добровољачка", потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Из Тужилаштва БиХ Срни је речено да није тачна информација коју су објавили поједини федерални медији да је Суд БиХ оптужницу у предмету "Добровољачка" вратио на дораду Тужилаштву.

На питање Срне због чега се толико дуго чека на изјашњавање Суда БиХ о овој оптужници, из Тужилаштва БиХ рекли су да законски рок за изјашњавање Суда није истекао.

Тужилаштво БиХ 27. априла подигло је оптужницу против 10 лица у предмету "Добровољачка", осумњичених да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршила напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, саопштено је из ове правосудне институције.

Њих оптужница терети да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, да су мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

Тужилаштво БиХ заједно са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, као и Министарством унутрашњих послова Републике Српске, спровело је темељну истрагу у оквиру које је саслушано више стотина свједока овог догађаја, међу којима и преживјели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број учесника догађаја.

Уз оптужницу предложено је саслушање 277 свједока, као и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице