latinica  ћирилица
17/05/2022 |  19:18 ⇒ 18/05/2022 | 06:53 | Аутор: РТРС

Руска Амбасада зауставила лавину оптужби опозиције: БиХ није увела санкције (ВИДЕО)

Сукоб у Украјини траје 83 дана. Управо толико дана је став Републикe Српскe по овом питању непромијењен - Српска је неутрална.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Није то зауставило опозицију да оптужи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је на нивоу БиХ дао пристанак за увођење санкција Русији.

Из СНСД-а понављају да није донесена ниједна одлука против Русије, а амбасадори БиХ који су неуставно подржали изјаве, позивали су се на документе које су усвојили Игор Црнадак и Младен Иванић.

Лавину оптужби зауставила је Амбасада Русије у БиХ.

Причу да са БиХ увелико придружила санкцијама бројним одлукама у Савјету Европе, опозиција је подгријала изјавом да постоји више од 20 таквих одлука којим се Русија ригорозно кажњава. Иако их Додик упорно демантује истичући да не постоји ниједна одлука ни у Предсједништву, ни у Савјету министара, оптужили су га да једно прича, а друго ради. По виђењу СДС-а и ПДП-а, БиХ већ проводи санкције Русији. Шта је истина и како Руска Федерација третира БиХ, појашњење смо тражили из руске Амбасаде у БиХ.

- У складу са принципијелним ставом Руске Федерације не сматрамо Босну и Херцеговину непријатељском државом. Држимо се позиције да сва спољнополитичка рјешења у БиХ морају бити донесена на основу консензуса и компромиса три конститутивна народа Босне и Херцеговине, у складу са темељним начелима Дејтонског устава БиХ - навели су из Амбасаде.

Зашто руска Амбасада наглашава да Русија не сматра БиХ непријатељском државом, јер јој није увела санкције, питали смо лидера ПДП-а Бранислава Бореновића. О неодрживој теорији опозиције нисмо добили одржив одговор.

- Па не знам, то морате да поставите питање ономе ко је дао такав став - рекао је Бореновић.

А став руске Амбасаде више је него јасан, па нас упућују на додатно појашњење и изјаве од актера тврдњи о наводним санкцијама Русији. А како нема одговора, у ПДП-у лоптицу пребацују прво у терен Савјета Европске уније, па онда Савјета Европе. Изгледа да ни они нису сигурни на коју од ове двије институције се позивају и њихове одлуке, а наводе 22.

- Додик је намјерно пропустио да реагује на инструкцију која је отишла из Предсједништва БиХ према одређеним дипломатама који су у име БиХ, заступали БиХ пред институцијама ЕУ и придружили се сакцијама према Руској Федерацији - тврди Бореновић.

Амбасадори БиХ који су неуставно дјеловали и подржали инструкције позивали су на Стратегију спољне политике који су усвојили Игор Црнадак и Младен Иванић, одговорио је Бореновићу савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

- У органима БиХ није донесена ниједна одлука против Русије. Амбасадори БиХ који су неуставно подржали изјаве, позивали су се на документе које су усвојили Црнадак и Иванић - навео је Ковачевић на Твитеру.

С обзиром да не постоји ништа добро што су учинили за Српску и српски народ, СДС-у и ПДП-у остало је да се за изборну побједу боре лажима, каже посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић. Власт ће, увјерава она, зауставити њихову намјеру да Српску сведу на статистичку грешку.

- Када су у питању ставови Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића апсолутно их није потребно анализирати имајући у виду да се ради о страним плаћеницима и српским издајницима. Све што је Бореновић написао на Твитеру су ставови америчке и енглеске амбасаде, он је њихов пи-ар. Грађани Републике Српске знају ко су искрени пријатељи Српске и ко брани Републику Српску од њиховог покушаја да је развласте и да буде статистичка грешка или мрља на географској карти - истакла је Вулићева.

И док журе да по сваку цијену мрљу баце на власт, опозиција заборавља да усагласи своје неутемељене ставове. Тако би ПДП-ов кандидат за предсједника Републике Јелена Тривић требало да зна за шта оптужује власт с обзиром да не прави разлику између Савјета Европе и Савјета ЕУ, написао је Ковачевић на Твитеру.