latinica  ћирилица
18/05/2022 |  18:52 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Постаје ли и спорт жртва политике? Како визе касне само за српске спортисте? (ВИДЕО)

Одуговлачењем издавања виза теквондо репрезентативкама БиХ које долазе из Републике Српске, Амбасада Велике Британије угрозила је њихов одлазак на Сениорско првенство Европе. Оно што су спортисткиње из Источног Сарајева и Зворника дуго чекале, на вријеме је било одобрено осталим члановима бх. тима.
Пасош - виза (илустрација) - Фото: РТРС
Пасош - виза (илустрација)Фото: РТРС

Исте проблеме имали су и поједини репрезентативци Србије. Управо зато, спортска заједница упозорава да је ријеч о новим санкцијама запада којима се врши дискриминација над такмичарима српске националности.

Санкционисање руских спортиста је већ виђен сценарио кажњавања у свијету. Након што је испливала прича да Амбасада Велике Британије одуговлачи са издавањем виза теквондо такмичаркама Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, поставља се питање да ли су се на удару нашли и српски спортисти?

Поменуте такмичарке дио су репрезентације БиХ, а од 18. до 21. маја требало је да учествују на Европском првенству у Манчестеру.

Предсједник Теквондо савеза Републике Српске и предсједавајући Предсједништва Теквондо савеза БиХ Бранислав Његован нада се да ово није почетак санкционисања спортиста из Српске.

- Хајде да тражимо неко оправдање или наду да је то само слијед несрећних околности - каже Његован.

У Теквондо савезу БиХ ово демантују и тврде да визе нису одбијене, већ да су у процедури издавања. Прецизне одговоре не даје ни британска Амбасада. Позива се на заштиту приватности и наводи да се кашњења дешавају широм свијета због приоритизације апликације за визе из Украјине.

Према нашим сазнањима, виза је у току дана одобрена Катарини Крајишник. Међутим, то не мијења ствари.

- Тај процес издавања виза за нас значи као да и нису одобрене, јер је Европско првенство у Манчестеру почело, тако да је дефинитивно неогуће учешће Катарине Крајишник из Источног Сарајева - истиче Крајишник.

Из ове локалне заједнице Катарини, али и осталим спортистима, стижу ријечи подршке. Јасно је, кажу, да су на сцени двоструки аршини.

- Да је среће да смо земља каква нисмо, данас би са нивоа БиХ према британској Амбасади ишла јасна порука која би у најмању руку морала да буде у виду одређене дипломатске ноте - истиче градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Спортска солидарност стиже и од колега из Кошаркашког савеза Српске. Није у питању, кажу, случајност, већ политичка одмазда према спортистима.

- Ако причамо о европским вриједностима и земљама које врше дискриминацију, ја их питам да ли су европске вриједности да бројите крвна зрнца спортистима, умјетницима? Мислим да нису и да треба да буде стид и срамота све оне који спроводе такву врсту политике према дјеци и спортистима - каже предсједник овог савеза Александар Ђурђевић.

Одуговлачењем издавања виза такмичаркама искључиво српске националности, а одобравањем свим осталим репрезентативцима БиХ, пале су све маске - порука је предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

- Замислите ви колико је то кварно, неприхватљиво, тенденциозно, као и објашњење које дају - да имају приоритет да се баве питањима из Украјине и апликацијама које долазе, па се не могу бавити другима. Разумјела бих то када бих видјела на том списку три Бошњака, два Србина, једног Хрвата. Овако, то је одвратно и брутално - истиче предсједница Српске.

Огласила се и Влада Српске. Својим спортистима поручују да Република Српска стоји иза њих и да ће учинити све да им помогне да би се што боље представили на наредним такмичењима.

- Уколико визе нису издате само зато што су оне Српкиње и што долазе из Републике Српске, онда је то преседан за сваку осуду. Уколико је у питању пропуст административне природе, позивамо Амбасаду Велике Британије да исправи ову неправду и омогући издавање виза или у супротном да званично јавности појасни гдје је и због чега настао проблем са издавањем виза - наглашава премијер Српске Радован Вишковић.

Посљедице уплитања политике у спорт осјетиће и други тенисер свијета Данил Медведев. Због санкција које се уводе Русији, организатори Вимблдона онемогућили су му да учествује на "зеленом" гренд слему.

Да ли су због специјалне војне операције занемарена дугогодишња залагања руских, а сада и српских представника, а због политике гурнути су на маргине спортског свијета?