latinica  ћирилица
20/05/2022 |  18:01 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Истекао рок за подношење пријава за учешће на изборима (ВИДЕО)

Истекао је рок за подношење пријава политичких странака и независних кандидата за учешће на општим изборима, 2.октобра. У поноћ је истекао и рок за обезбјеђење средстава за изборе.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

СНСД, ХДЗ и СДА пријавили су се за учешће на изборима за све нивое власти. Опозицију у Српској разјединио је самосталан наступ ДНС-а, док се опозиција у другом ентитету окупила око једног кандидата за бошњачког члана Предсједништва БиХ, по свему судећи Дениса Бећиировића.

СНСД је потписе ЦИК-и предао данас. Пријавили су учешће на изборима за све нивое власти у Српској, БиХ, али и за све нивое, од кантона, па до парламента БиХ и у Федерацији БиХ.

- Потпуно сам увјерен да ће грађани Републике Српске препознати и овај пут да је СНСД једина странка која на најбољи и најквалитетнији наћин може да брине о грађанима Српске, али и о српском народу у ФБиХ - рекао је  портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

И опозиција у Српској увјерена је да ће на предстојећим општим изборима остварити бољи резултат него на предходним. Од двије инокосне функције СДС-у припада једна. Познато је да ће у утрку за предсједника РС као кандидат опозиције ући ПДП-ова Јелена Тривић. Лидер СДС Мирко Шаровић опрезно калкулише са именом кандидата за српског члана Предсједништва, гдје се уз његово помиње и име Милана Миличевића, предсједника ГО СДС.

- То остављамо за страначке структуре, знаћете то врло брзо, као што ће и конкуренција изаћи са својим именима кандидата - истакао је Шаровић.

И док СДС још не открива ко би требао да буде кандидат ове странке за српског члана Предсједништва, опозициони ДНС своје је карте већ открио. Кандидат за члана Предсједништва биће лидер ове странке Ненад Нешић, док је Радислав Јовичић њихов кандидат за предсједника Републике Српске.

- И данас у опозицији неки желе да праве пакт са Нешићем. Кад би било стани, пани, мислим да би се прије спустио на Додиково уже, него Ненада Нешића - навео је предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

ХДЗ је своју пријаву за изборе предао јуче. У хрватским политичким круговима спекулише се да ће опозиција у Ф БиХ, једним кандидатом за бошњачког члана Предсједништва, расути бошњачко бирачко тијело. То би, сматра се, увећало шансе кандидату ХДЗ-а да побједи Жељка Комшића у трци за хрватског члана Предсједништва. У СДА су убјеђени да ће се Бакир Изетбеговић након избора вратити у Предсједништво БиХ.

- Један број странака се окупио око једног кандидата. Тај број не одлучује, одлучују бирачи и ми вјерујемо да ће тај број бити већи у корист Бакира Изетбеговића - навео је генерални секретар СДА Халид Гењац.

И опозиција у другом ентитету вјерује да ће се након избора промјенити слика у БиХ, па и у Предсједништву и да ће тамо сједити кандидат тројке Денис Бећировић.

- Веома добар потез. Кандидат који у овом тренутку може да освоји између 350 и 400 хиљада гласова, јер иза њега стоји велика политичка снага - сматра предсједник СББ Фахрудин Радончић.

- Није било лако, то су ипак политичке партије прилично различитих идеологија, али смо нашли неки заједнички именитељ - изјавио је предсједник СДП БиХ Нермин Никшић.

Рокови теку, а финасирање избора и даље је спорно. Поједине партије, попут СДА гласно призивају Кристијана Шмита да пресуди и покаже како БиХ јесте протекторат, али има и оних који су увјерени да ће БиХ институције пронаћи рјешење да избори буду без декрета финансирани.