latinica  ћирилица
24/05/2022 |  08:29 | Аутор: СРНА

Лавров: Западни лидери веома лоше познају историју

Западни лидери, који тврде да Русија треба да буде поражена на бојном пољу, у школи су били много лоши из историје, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси руска новинска агенција ТАСС.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/YURI KADOBNOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/YURI KADOBNOV)

- Говоре да Русија мора бити "поражена", да је морају поразити и да изгуби на бојном пољу. Вјерујем да су многи били бољи у школи из историје него западни лидери - рекао је Лавров на предавању под називом "Сто питања за лидера".

Према његовим ријечима, западни лидери извлаче погрешне закључке из свог схватања прошлости и саме Русије.

Шеф руске дипломатије је истакао да се Савјет УН за људска права сам дискредитовао и прије почетка актуелне ситуације са Украјином и да се Русија сама повукла из чланства, не чекајући суспензије.

Лавров је нагласио да ће Русија од сада сама да се ослања на себе и на земље које су доказале своју поузданост и "не играју по туђој музици".

- Уколико се западне државе предомисле и сугеришу разне формате сарадње, ми ћемо размислити. Уколико Запад понуди било шта Русији око наставка односа, Москва ће добро размислити да ли јој је то и потребно - изјавио је Лавров.

Руски министар спољних послова је, такође истакао да је од кључне важности да Русија буде независна у сферама од критичног значаја попут безбједности и економије.

Он је напоменуо да ће економска интеракција између Русије и Кине у блиској будућности добити на замаху јер се "Запад придржава диктаторског става". Појаснио је да се односи између Москве и Пекинга заснивају на прецизно урађеним документима који контакте карактеришу као стратешко партнерство и интеракцију у више аспеката.

Шеф руске дипломатије сматра да Русија треба да у даљем развоју земље и њених капацитета пажњу усмјери на евроазијски регион.