latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:07 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Кански фестивал: Неколико филмова у трци за Златну палму

Неколико филмова на овогодишњем Канску фестивалу посебно је заинтересовало критичаре и публику, који их сврставају међу фаворите за награде, а међу њима су и неки освајачи Златне палме.
Златна палма - Фото: Screenshot
Златна палмаФото: Screenshot

Кристијан Мунђију у свом филму "Р.М.Н" говори о мржњи, па и расизму, у једној румунској вароши. Његов реалистични стил доминира филмом, који је добио врло добре оцјене.

Публику је одушевио и филм шведско-египатског аутора Тарика Салеха "Дечко из раја" - то је акциони филм са политичко-религијском потком.

Остварење "Троугао туге" Рубена Естлунда - прича о третману ботоксом у затезању бора на челу - изазвао је салве смијеха у гледалишту као интелигентан, духовит и комичан поглед на савремено друштво.

Иранац Сајед Рустаји представио се филмом "Лејлина браћа" - то је још један у вишегодишњем низу филмова о дешавањима у иранском друштву.

Познати амерички редитељ Џејмс Греј представио је филм "Вријеме Армагедона", који је добио добре критике. Филм говори о бијелом студенту у Њујорку почетком осамдесетих година прошлог вијека и његовом дружењу са црним студентом у разреду.

У Америци је тек осамдесетих година прошлог вијека расна интеграција почела стварно да заживљава у школама и ово остварње бави се тим дешавањима...

Кански фестивал биће затворен у суботу 28. маја.