latinica  ћирилица
29/05/2022 |  11:54 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Уставни суд БиХ се не бави заштитом устава, већ његовим рушењем

БиХ је можда и једина државна заједница на свијету у којој се Уставни суд не бави заштитом устава већ његовим рушењем, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић, поводом негативне одлуке Уставног суда БиХ на легалан покушај Републике Српске да врати отете надлежности.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић указује да Уставни суд БиХ није у функцији хармонизације закона са Уставом, већ се ставио на позиције рушења Устава и Дејтонског мировног споразума, и то зарад реализације ратних циљева Сарајева.

- Уставни суд БиХ се не само сврстао на страну Сарајева, већ и правним средствима води агресивну политику против Републике Српске с циљем да се БиХ наметне централизација, односно да се Република Српска сведе на оно што /лидер СДА Бакир/ Изетбеговић и слични њему желе - каже Анђелковић за Срну.

Он истиче да то говори да БиХ и нема Уставни суд, већ лажну правну институцију, попут Хашког трибунала и сличних институција, које су створиле НАТО силе, које су и стајале иза изазивања рата у БиХ.

- Циљ је да се Република Српска сломи у миру, када нису успјели то да ураде у рату - сматра Анђелковић.

Он истиче да Република Српска својим садашњим дјеловањем не само брани сопствене интересе, већ брани и демократске вриједности, јер "тамо где се гази Устав, гази се и правна држава, а без правне државе нема демократије".

- Они који овако поступају како то ради Уставни суд, понашају се на колонијални начин као што су то радили британски, француски и други европски колонијализатори у 19. и почетком 20. вијека у Африци и Азији - причају о демократији, али та демократија важи само за њихове земље, док народе у потлаченим зонама потпуно газе - каже Анђелковић.

Република Српска је, како истиче Анђелковић, до сада тражила начине да се томе одупире и да не пређе линију, која би увела БиХ у превелику конфронтацију.

- Вјерујем да ће то и убудуће радити, али, са друге стране, ни по коју цијену не смије да попусти, јер када би попустила, српски народ би нестао. Они који би уништили Републику Српску, а на овај начин би је уништили, елиминисали би српски народ - упозорава Анђелковић.

Он напомиње да циљ није само централизација, већ и етничко чишћење које су неки жељели да спроведу, али нису успјели, јер се Република Српска показала као отпорна творевина.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. маја, да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.