latinica  ћирилица
29/05/2022 |  12:00 | Аутор: СРНА

Деђански: Јако је тешко живјети у земљи као што је БиХ

Јако је тешко живјети у таквој земљи као што је БиХ, у којој ће Уставни суд, по налог страних ментора, донијети било коју одлуку супротну интересима српског народа, оцијенио је за Срну политички аналитичар из Београда Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Деђански је указао да Срби, поштујући међународно право, живе у илузији да у свијету сви имају иста права, па се увијек изнова изненаде одлукама супротне стране, а у овом случају негативном одлуком Уставног суда БиХ на легалан покушај Републике Српске да врати отете јој надлежности.

Он је истакао да се нико не пита како је могло да дође до грубог кршења међународног права и самог Устава БиХ, када су Српској одузимана њена права.

- Нажалост, дуго година у прошлости, чак ни власти у Републици Српској нису се бориле против тога овако експлицитно као што то сада чине. То очигледно изазива нервозу код људи у БиХ и код западних сила које од самог почетка желе да Републику Српску угасе - рекао је Деђански.

Он је оцијенио да је сама одлука Уставног суда БиХ реално небитна, зато што ће "они донети било коју одлуку која ће бити усмерена против интереса српског народа и како им буду рекли њихови страни ментори".

Деђански је истакао и да је зато јако тешко живјети у таквој земљи и борити се за интересе Срба и српског народа, те поручује да једино што преостаје јесте истрајати на придржавању међународног права.

- Али шта да радимо, то нам је очигледно суђено. Морамо да истрајемо на томе да не попуштамо, а они ће и даље кршити све, радити све као и до сада. Једино што можемо да радимо је да се принципијелно, како Република Српска, тако и Србија, држимо међународног права. А, доћи ће до времена када ће се свет прекомбиновати, па ће то имати своју вредност - поручио је Деђански.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. маја, да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.