latinica  ћирилица
29/05/2022 |  18:59 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Не престају лобирања против кандидатуре СНСД-а на предстојећим изборима (ВИДЕО)

Предсједница Српске, Жељка Цвијановић, навела је да је један од циљева политике министарке спољних послова Бисере Турковић бошњачка доминација.
Избори - Фото: илустрација
ИзбориФото: илустрација

Цвијановић каже да би Турковићевој више одговарало да међу побједницима на наредним изборима види некога од опозиционара из Српске. За то вријеме не престају лобирања против кандидатуре СНСД-а на предстојећим изборима.

На списку оних који се баве изборним прогнозама осим Турковићеве, нашла се опозиција из Српске, али и стране амбасаде и чланови ЦИК-а.

Министарка спољних послова Бисера Турковић поново на рачун српског народа, Милорада Додика и Русије креира причу о кризи у БиХ.

Италијанским медијима појашњава да је сецесија у БиХ већ почела, страхујући да ће предсједник СНСД-а Милорад Додик ако побиједи на изборима активирати своје планове за Републику Српску.

Да се иза њене политике крије тежња ка унитаризацији и бошњачкој доминиацији - сматра предсједница Српске Жељка Цвијановић која додаје да би Турковићевој највише одговарало да на предстојећим изборима побиједи Мирко Шаровић, Младен Иванић или Бранислав Бореновић.

- Наравно да би јој одговарало да не побиједи Милорад Додик, али и поред њеног лобирања по свијету и мољакања да му спријече кандидатуру и сличне ствари, кориштења ресурса заједничких институција за блаћење Републике Српске, наше кандидате бирају грађани Републике Српске - навела је Цвијановић.

Додаје да политика којој припада Бисера Турковић одавно ради на одстрањивању већинске воље Срба, па и Хрвата из институција које би требало да буду заједничке.

- Ми, рецимо, немамо никакве амбиције да у Федрацији БиХ говоримо кога и гдје треба изабрати, али како ствари стоје, Турковићева би требала да спасава СДА у односу на њихову опозицију умјесто што покушава да "уредује" изван ФБиХ - каже она.

Осврнула се Цвијановић и на изјаву Бранислава Бореновића да су представници садашње власти градили своје политичке позиције правећи спискове неподобних Срба, док су Срби под Педијем Ешдауном прогањани.

- "Што се тиче спискова, ту би се већ могло причати мало више са СДС-ом, ко је себе спасавао, а друге продавао. Џаба се Бореновић овако разбацује наводним информацијама. Што се тиче тадашње власти СДС-а и ПДП-а, никада се ничему нису успротивили што су тражили странци. Код њих је увијек била 'дебела хладовина', па тако и у вези са списковима за људе који су смјењивани. Није га било брига ни што су унесрећеним породицама тих лица обећали помоћ од 50.000 КМ, па их преварили - истакла је Цвијановић.

Осим што су у јавности испливале и информације да стране амбасаде посредством опозиционара из Српске настоје оспорити пријаве СНСД-а у ЦИК-у, посљедњих дана низале су се и друге калкулације поводом учешћа СНСД-а на октобарским изборима.

Подсјећамо да је Суад Арнаутовић пласирао причу да ЦИК може забранити учешће Милораду Додику на општим изборима.

Атак на СНСД траје већ дуже вријеме, а сви сценарији опозиције су пропали захваљујући чињеници да СНСД има савез са народом - каже Сања Вулић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ

- Бранислав Бореновић је вршио велики притисак и галамио на Јована Калабу зашто није оспорио регистровање СНСД-а када је била регистрација за српског члана Предсједништва, зашто нису тражили допуну потписа и слично. То је апсурд невиђени, имајући у виду да ми имамо скоро 300 хиљада чланова, ми можемо без проблема скупити не знам колико потписа. Тако да је Бореновић у великом проблему - истиче Вулићева.

Упркос усменим пријетњама које долазе из ЦИК-а, спрези опозиције и страних амбасада, учешће највеће политичке партије на општим изборима не може бити угрожено - увјерени су у СНСД-у. У октобру ће, кажу, остварити још боље резултате него прије четири године.

- Опозицијо, неће вам то успјети, нећете поново добити повјерење грађана. А грађанима понављам, СНСД ће имати своје појединачне кандидате за обе функције. Милорад Додик ће бити кандидат за једну од функција, СНСД ће имати кандидате за НСРС и за Парламент БиХ, најбоље кандидате које СНСД може дати у овом моменту. Ми смо највећа политичка партија, не само у Српској, него у БиХ, и једна од најорганизованијих у читавом региону. Сигуран сам да ће народ Српске то препознати - увјерен је Денис Шулић, члан Предсједништва СНСД-а.

Оно што тренутно опозицији дјелује као сламка спаса, могло би бити контрапродуктивно, сматрају аналитичари.

Евенутално стопирање политичких субјеката и лидера да учествују на изборима довело би до посрнућа политике и косило би се са демократским начелима.

- Ја сам велики противник тог мијешања у унутрашње односе једне земље. Мислим да је то лоше за опозицију и да ће изборни резултати уколико грађани препознају спрегу о којој причамо, казнити опозицију због тога - наводи Драго Вуковић, професор на Универзитету у Источном Сарајеву.

Сумње око изборног процеса започете су још избором нових чланова ЦИК-а. СНСД већ другу годину упозорава да мјеста у овом органу заузимају нелегални и нелегитимни чланови, међу којима помињани Јован Калаба и Вања Бјелица Прутина, блиски управо ПДП-у и СДС-у.