latinica  ћирилица
01/06/2022 |  09:50 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Приједлог закона о здравственој заштити (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о здравственој заштити Републике Српске чији циљ јесте боље уређење система здравствене заштите, односно детаљније правно уређивање и усклађивање са новинама у овом систему.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Посланици су размотрили и Приједлог закона о аудио-визуелној дјелатности. 

Приједлогом закона о аудио-визуелној дјелатности прописано је да се средства за подршку овој области обезбјеђују из буџета Републике Српске у износу од 0,1 одсто пореских прихода, умањених за доприносе за социјално осигурање, истакла је данас министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

- То је кључно за континуиран развој и опстанак кинематографије у Републици Српској, јер је први пут обезбијеђен континуитет у финансирању ове дјелатности - рекла је Тривићева образлажући законско рјешење.

Циљ Приједлога закона о здравственој заштити јесте боље уређење система здравствене заштите, односно детаљније правно уређивање и усклађивање са новинама у овом систему, рекао је министар здравља и социјалне зашите Ален Шеранић.

- Један од разлога за доношење новог закона о здравственој заштити је и усклађивање система здравствене заштите у Републици Српској са оним у земљама ЕУ - истакао је Шеранић.

Претходно је разматрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ЖРС, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о републичкој управи - по хитном поступку, Приједлог закона о измјени и допунама Закона о доприносима - по хитном поступку, Приједлог закона о допунама Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства, као и Приједлог закона о измјени Закона о порезу на доходак као и Приједлог закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства.

---------

Министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић рекао је да су разлози за доношење измјена и допуна Закона о жељезницама у томе да је у поступку реструктурисања Жељезница Републике Српске донесена одлука да ово привредно друштво убудуће послује као холдинг са три зависна предузећа. Ћорић је рекао да се њиме продужава рок за уређење путних прелаза са пет на 10 година.

- Трећа ствар је усклађивање са регулативом ЕУ о питању превоза путника. Јавни превоз путника је дефинисан и у складу са обавезама које имамо према транспортној заједници гдје ће се локалне заједнице убудуће морати укључивати у јавни превоз путника у жељезничком саобраћају - рекао је Ћорић.

---------

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи предвиђено је припајање Републичког девизног инспектората Пореској управи због коришћења јединствене и напредне "САП" информационе технологије, истакла је  министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

- Планирано је припајање и ради боље и рационалније организације републичких органа управе, којом би радници обје управе дијелили иста средства рада, вршили јединствена уговарања и плаћања добављачима, те смањили администрирање - рекла је Јујићева

--------

Министарка финансија Зора Видовић изјавила је да је циљ Приједлога закона о измјени и допунама Закона о доприносима, да се покушају ријешити проблеми послодаваца који раднике из Српске упућују на рад у иностранство.

Она је навела да послодавац у том случају за раднике које упућује на рад у иностранство плаћа порез и доприносе у иностранству, а затим доприносе у Републици Српској, и то на износ плате која мора бити исплаћена у иностранству.

- То је велико оптерећење за привреднике, дошли су у ситуацију да не могу бити конкурентни - рекла је Видовић.

Приједлогом закона о измјени Закона о порезу на доходак прописано је да неопорезовани дио топлог оброка буде до 0,75 одсто просјечне нето плате у Републици Српској за претходну годину ако се припрема код послодавца или се користе услуге кетеринга, што износи 7,53 КМ за сваки дан који је запослени био на послу, рекла је Видовић.

----------

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић објаснио је да је основни разлог због кога су предложене допуне Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства садржан у потреби да се поједностави процедура за прибављање докумената који се прилажу уз захтјев послодавца за издавање радне дозволе за рад странаца и скрати вријеме издавања радне дозволе.

---------

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче, по хитном поступку, ребаланс овогодишњег буџета Српске од 4,3 милијарде КМ и Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу буџета за ову годину.

Пренос можете пратити на РТРС плусу и нашем порталу.