latinica  ћирилица
20/06/2022 |  10:44 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Народне скупштине

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске која се одржава на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Сједницу можете пратити на РТРС плусу и нашем порталу.

Посланици ће се изјаснити о Одлуци о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије, коју је без консензуса усвојило Предсједништвио БиХ.

Додик је ту одлуку, усвојену 8. јуна, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

По Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Посебној сједници, поред српског члана Предсједништва БиХ, присуствују и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Додик је обраћању рекао да је Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије веома штетан по виталне интересе Републике Српске због бројних мањкавости које су, између осталог, утврдила надлежна министарства у Влади Републике Српске.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да се политичка и институционална моћ Српске показује на данашњој посебној сједници и да је та моћ у двотрећинској већини у Народној скупштини, чиме се може оспорити било која одлука Предсједништва БиХ донесена на штету Српске.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Душко Ивић и Сенад Братић из Посланичке групе Заједно за БиХ најавили су да неће подржати вето који је српски члан Предсједништва БиХ уложио на споразум о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије.

Ивић сматра да Република Српска има важније интересе од онога за шта је Додик поднио вето, те навео да су то унапређење демографске и економске ситуације.

Братић сматра да споразум о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије не треба одбацивати јер БиХ има суфицит у трговини на том плану.

Шеф Клуба СДС-а Миладин Станић рекао је да ова странка неће подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.