latinica  ћирилица
20/06/2022 |  19:06 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС нису потврдили повреду виталног интереса; Додик: Гласали сте против Републике Српске (ВИДЕО)

Приједлог споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије за посланике владајуће коалиције повезан је са дипломатским утицајем ове земље у БиХ и штетан је по Републику Српску из политичких, али и техничких разлога.
Додик на посебној сједници НСРС - Фото: РТРС
Додик на посебној сједници НСРСФото: РТРС

Довољно разлога, кажу, да подрже вето српског члана Предсједништва Милорада Додика на покретање преговора за његово потписивање.

Да је то урадила и опозиција Република Српска би тиме, тврде, рекла НЕ прегласавању и непоштовању њених ставова у Предсједништву БиХ.

Опозициони посланици тако не мисле.

Ако се у обзир узму дужине ранијих посланичких расправа на посебним сједницама, данашњу која је трајала око 90 минута можемо оцијенити краћом.

Ипак, довољно времена да се чују ставови и власти и опозиције о приједлогу трговинског споразума БиХ са Великом Британијом, али и изађе из дневног реда.

За власт овај споразум није лош само за привреду Српске већ и ФБиХ.

Такође, сматрају да се и у техничком дијелу тог документа не поштују интереси српског народа-  кроз језик, помињање Косова и Метохије као републике, а ни представници Српске нису укључени у његово провођење.

- Ја сам увјерен да све што је везано за овај споразум директно је повезано са дипломатским утицајем који Велика Британија има у БиХ - изјавио је посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица.

- Ми сви имамо обавезу јасно да ставимо до знања да нећемо толерисати неуважавање Републике Српске - рекао је посланик СП-а у НСРС Срђан Тодоровић.

То не сматра опозиција. Поистовјећују га са ССП-ом, споразумом са Европском унијом који је потписан прије Брегзита.

- Овај споразум не садржи ништа што је опасно по нас, ни на који начин не угрожава Републику Српску - поручио је посланик ПДП-а у НСРС Игор Црнадак.

Из СНСД-а подсјећају да су у провођење Споразума са ЕУ у односу на овај британски, укључени представници Републике Српске, а и ССП нуди одређене финансијске предности, иако је и он лош посебно за наше пољопривреднике.

- Подсјетићу вас, господине Црнадак, да је господин Иванић када је био члан Предсједништва износио исте овакве аргументе и био против ССП-а које ми сада износимо - изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Из посланичког клуба Заједно за БиХ као и ДНС-а нису подржали вето српског члана Предсједништва БиХ јер сматрају да БиХ у трговинској размјени са Британијом има суфицит 19 милиона.

Из Владе појашњавају да, што се тиче пољопривредних производа, извозимо милион и по, а увозимо седам милиона марака.

Гласањем за споразум с Великом Британијом опозиција предвођена ПДП-ом и СДС гласала је против Републике Српске, оцијенио је Додик.

Наводи, то показује њихову послушност према британској Амбасади јер се овим споразумом крши Дејтон и то народ треба да зна.

- Али ми је нестварно да ови из опозиције могу да жртвују интересе Републике Српске. И овај споразум ће опет доћи на Предсједништво и ако опет буде нечег што не одговоара Републици Српској ја ћу опет уложити вето - нагласио је Додик.

Неподржавањем вета српског члана Предсједништва опозиција је још једном доказала да се не смије замјерити британској Амбасади у БиХ, сматрају у владајућој коалицији.