latinica  ћирилица
22/06/2022 |  16:42 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Без подршке БОРС-а ветерани одржали протестни скуп; На протесту и опозиција (ВИДЕО)

Институције Републике Српске подржавају рјешавање проблема бораца о побољшању статуса, али не подржавају политичаре који су учествовали у протестном окупљању ветерана у парку "Младен Стојановић" у Бањалуци.
Скуп ветерана - Фото: РТРС
Скуп ветеранаФото: РТРС

Истовремено, руководство Народне скупштине саопштило је да је опозиција свјесно изманипулисала ветеране , обећавајући им расправу у Републичком парламенту.

Посланици опозиције који су изашли пред борце-ветеране знали су да је потребно минимум 28 потписа посланика како би расправа о борцима била уврштена у данашње засједање. Да ли су намјере опозиције биле да помогну борцима , или прикупе политичке поене од најосјетљивије категорије становништва?

Прва адреса Удружења ветерана, прије окупљања у парку "Младен Стојановић" била је Палата Републике. Састанак са предсједницом Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком. Упознали су их са проблемима и тражили рјешења.

Ристо Јефтић, предсједник Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата, рекао је након састанка да су предсједница Српске и српски члан Предсједништва показали спремност да помогну борачкој популацији.

- Увидјели смо да су предсједница и српски члан Предсједништва БиХ спремни да помогну и да нису били довољно упознати са тим проблемима због којих се дешава огроман одлив средства који се из буџета издавају тамо гдје не треба да иду. Спремни су да се уради ревизија, показали су разумијевање и вољу да се помогне борачкој популацији - рекао је он.

Да заштита права свих категорија становништва , учесника у стварању Републике Српске, остаје трајна обавеза институција власти, истичу предсједница и српски члан члан Предсједништва.

- Институције Републике Српске морају показати дужну пажњу према свим борцима Војске Републике Српске без обзира у којој организацији они дјелују - навела је  предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик рекао је да сама чињеница да је данашње протесте ветерана организовала само једна организација говори много о томе, као и да иза свега стоје опозиционе партије.

Сагласан је да има злоупотреба у кориштењу борачких права, али они би то требало да ријеше унутар својих структура.

- Њих боли неправда. Што је неко куповао у току рата статус, плаћао да не буде у војсци, онда добио право, а он тамо губио ногу или руку и наравно да то боли. Стога требамо да видимо како ћемо то рјешити, али мислим да је окупљање сад у ово вријеме искључиво политички мотивисано. ПДП стоји иза свега тога - рекао је Додик.

Незадовољни ветарни, тачно у подне, окупили су се у парку "Младен Стојановић" гдје су изнијели своје захтјеве.

Многима је засметало што се међу борце поново улила политка. У парку су били ПДП-ов Драшко Станивуковић и чланови његовог кабинета. То је покренуло питање ко је организовао протесте и зашто их је Станивуковић својим доласком политички обојио. Посебно, јер се проблеми ове категорије становништва рјешавају на републичком, а не градском нивоу.

Из парка ветерани су кренули пред Народну скупштине гдје се одржавала редовна сједница. Тражили су да се прекине засједање и допуни дневни ред тачком о провођењу закључака које је Скупштина усвојила на посебној сједници у марту.

Ветеранима су се недуго затим придружили представници опозиције, који су им обећали да ће затражити хитно сазивање Колегијума НСРС. На њихова обећања добили су звиждук.

- Такође, они нам нуде, да потпишем споразум са нама да ће они уколико буду будућа власт да ће они у року од 90 дана ступања на власт испунити ове наше захтјеве, да неће бити именован ни мандатар - рекао је предсједник Удружења ветерана Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске Ристо Јефтић.

Након што је опозиција затражила сазивање посебне сједнице, руководство парламента их је упозорило да су изманипулисали борце. Јер, и када су били са борцима испред зграде највише законодавне установе, знали су да је потребно 28 потписа да расправа о борцима буде уврштена у дневни ред.

Борачка организација Републике Српске није подржала данашње окупљање дијела бораца у Бањалуци. Предсједник, Радан Остојић каже да се борци, као симбол Републике Српске, не смију сврставати ни на једну страну, те да су било какви протести у овом тренутку непотребни.

- БОРС не може да буде сегмент ниједне партије, а поготово неких организација које су настале тако што се дио нашег чланства раздвојио. Сада, умјесто да смо сви јединствени и заједно дјелујемо и боримо се за наша права, дио чланства који се одвојио, организује протесте - рекао је Остојић.

Остојић је истакао да су за организацију било каквог протеста ове врсте потребна значајна средства.

- У овом тренутку, за организацију протеста у Бањалуци, коме би присуствовали борци из свих крајева Српске, треба много средстава – од 200.000 до 300.000 КМ – за превоз, храну, воду.То указује да увијек неко стоји иза тога да се обезбиједе ти ресурси, јер борци самостално не могу издвојити та средства - навео је Остојић.

Представници власти Српске кажу да подржавају оне који се боре за побољшање материјалног статуса бораца, али не и политичаре који су учествовали у протестима.

- Тиме не чине добро борачкој популацију и то урушава кредибилитет бораца да се сами боре за своја права. Шта ће Драшко Станивуковић на протестима, он треба да буде на свом радном мејсту и да рјешава послове - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Па погледајте ко је тамо, дају новац за организацију, купују сендвиче - додао је српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик.

Ветерани су се након протеста вратили у парк "Младен Стојановић" гдје су разговарали о даљим корацима и резултатима протеста.