latinica  ћирилица
24/06/2022 |  17:55 ⇒ 25/06/2022 | 07:54 | Аутор: РТРС

Брисел даје економску помоћ Украјини и Моладавији; За БиХ 14 тешких услова (ВИДЕО)

Не смирују се реаговања на одлуку да се кандидатски статус за улазак у ЕУ додијели Украјини и Молдавији, а и овај пут заобиђу земље Западног Балкана. БиХ су поново поставили бројне услове које ће сигурно бити тешко испунити.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

На потезе Брисела најконкретнији одговор данас је имала Мађарска .Њен министар спољних послова Петер Сијарто каже да Запад треба да схвати да ће ускоро бити тешко говорити о безбједности у Европи без интеграције земаља Западног Балкана.

Најављена је економска подршка Украјини и Молдавији, иако је речено да је Европа погођена инфлацијом и несташицом енергената.

Аплауз за кандидатски статус Украјини и Молдавији, а БиХ осим ријечи утјехе и стижу нови ултиматуми! Тек кад БиХ спроведе 14 реформи, које је одредио Европски парламент - добиће кандидатуру, наведено је у закључку Европског савјета.

- Велики дан, јер Украјина добија статус - рекао је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да је убијеђена да ће Украјина и Молдавија радити на имплементацији реформи које су потребне за пуноправно чланство.-

Предсједник Француске Емануел Макрон рекао је да је ово политичка геста за Украјину након санкција, финансијске и војне помоћи.

- Украјинци се боре за наше вриједности. То ће бити дугачак пут, али бићемо ту да помогнемо - рекао је Макрон.

Из Републике Српске јасна порука Западу! Недодјељивање БиХ статуса за Европску унију - погрешно, дестимулативно, али и неозбиљно, имајући у виду да је статус добила Украјина без испуњавања било каквих услова, истиче предјседница Српске.

- Не можете БиХ поставити 14 супер тешких услова, очекивати да се забиљежи напредак, а онда некоме другом само додијелите статус кандидата без било каквих испуњавања услова, очекујући да ће тај неко у годинама које долазе након тога то испуњавати! Сматрам да ЕУ има погрешан приступ, мисле да ће овакве ствари дјеловати стимулативно на некога овдје, а у суштини дјелује дестимулативно - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић наводи и да је БиХ стално негдје у запећку, али не само кривицом некога ко је требао да испуњава услове, него и кривицом оних који су задали услове. Овај приступ, појашњава предсједница Српске, више говори о томе каква је Европска унија, а не земље западног Балкана.

- Да су хтјели, могли су то подијелити у сет различитих услова, могли су нам помоћи да се крећемо. Очито нису јер је њихов циљ да се изврши реорганизација Устава, да постоји некакво другачије уређење, па да нас тек онда третирају - Захвална сам државама које су заговарале додјељивање статуса кандидата земљама западног Балкана - рекла је Цвијановић.

Очекивана одлука за (не)кандидатски статус БиХ, али додјељивање статуса за чланство у ЕУ, Украјини и Молдавији - представља одређену врсту понижења за земље западног Балкана, рекао је за нашу телевизију шеф Представништва Републике Српске у Бриселу, Марио Ђурагић.

И ова одлука, појашњава Ђурагић, потврђује да је приступни процес и проширење Европске уније политичке природе.

И док су Украјина и Молдавија добиле потпуну подршку чланица за ЕУ пут - БиХ је стигла подршка само од Словеније, Аустрије и Хрватске. Међутим, непотпуна од Хрватске, сматра предсједник ове државе, Зоран Милановић. Зато што су, Милановић наводи и представници хрватског врха у Бриселу, наметнули додатне услове БиХ за стицање статуса кандидата. Додаје, БиХ за Украјину је Швајцарска!

- Оно што је Европски савјет усвојио јуче је безобразни цинизам, а Пленковић се још тиме хвали. Када ће БиХ добити статус кандидата? Никада јер некима не одговора да се то испуни, а то неће бити ни прије избора јер желе покрасти изборе - сматра Милановић.

И Србија као једна од најмоћнијих земља oвих простора и од које много тога зависи у окружењу, и која би могла да много допринесе и европској заједници - остала је ускраћена за кандидатски статус у ЕУ. Иако, ни Сјеверна Македонија није добила статус, бугарски посланици - дали су зелено свјетло за одобрење за почетак приступних преговора Сјеверне Македоније и Европске уније.