latinica  ћирилица
26/06/2022 |  18:28 ⇒ 27/06/2022 | 08:27 | Аутор: РТРС

Пробој Коридора - симбол херојске борбе за слободу и опстанак (ФОТО/ВИДЕО)

На Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 30 година од војне акције "Пробоја коридора".
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Спајањем са Србијом прекинута је 42 дана дуга блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине у којој је због недостатка кисеоника у бањалучком породилишту преминуло 12 тек рођених беба.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине.

Да није било пробоја коридора, велико је питање да ли би данас постојала Република Српска, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Због тога, истакла је предсједица Републике Српске Жељка Цвијановић, дужност свих нас јесте да одлучно бранимо оно за шта су се изборили најбољи међу нама.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Били смо потпуно окружени и без излаза ,присјећа се тих ратних дана бивши борац Јован Митровић из Гаревца. Каже да га је вијест о пробоју коридора затекла на положајима у Милошевцу, а данас, како вријеме одмиче, све више схваћа какав подвиг су направили.

- Вијест о пробоју коридора, ми смо о томе сањали али кад се то десило то је био један невјероватан чин - каже Јован Митровић, бивши борац Посавске бригаде.

- Било је страшно, мртвих, рањених, најгоре је то било, колега поред тебе погине - додаје Срето Мићић, бивши борац Требавске бригаде.

Бивши борац ВРС Никола Савић навео је да су се војници, чак и они који су били у позадинским јединицама, љутили што не иду у пробој коридора, јер је толики био значај, како каже, тих тренутака и те борбе.

Да ће коридор бити пробијен ниједног тренутка није сумњао ни генерал Бошко Келечевић. Каже мотив је био Република Српска за коју су били спремни и живот да дају.

- Нисам сумњао у успјех када знам с којим борцима ратујем, којим борцима пробијам коридор - навео је Келечевић.

Пробој коридора с правом је назван коридор живота, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик .Велике силе су већ тада одредиле ко је кривац и затвориле коридоре, одсјекле Републику Српску и РСК.

Смрт 12 беба у Бањалуци због недостатка кисеоника преломни је тренутак када ВРС са генералима Талићем,Симићем, Келечевићем и осталима, доноси одлуку да се пробије коридор и споји Српску са Србијом.

- Да није било овог коридора велико је питање да ли би постојала Република Српска, зато је веома важна повезница између стварања Српске и ове историјски важне побједе - навео је Милорад Додик.

У пробоју коридора страдао је 431 борац, а више од 1.500 је рањено.

Због тога је,каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, дужност свих нас да одлучно бранимо оно за шта су се изборили најбољи међу нама.

- Да и у овим изазовним временима сложно станемо иза најважнијих националних интереса и јасно подвучемо заједничке црвене линије, наше црвене линије испод којих никада нећемо ићи без обзира колико су снажни притисци и напади с којима се свакодневно суочавамо - истакла је предсједница Српске.

- Тамо гдје нисмо имали своју државу и државност нисмо имали ни слободу, апсолутно не бих желио никада више у ситуацијиу да пробијамо коридоре - навео је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Република Српска је доказ да смо је сачували и у миру упркос свакодневним притисцима, каже Додик.

Српска чека ново вријеме које неумитно долази и у коме мора да се снађе и доноси тешке и важне одлуке.

Српска је важан фактор и зато стално наваљују и желе да је умање и траже међу нама оне са којима би то урадили, рекао је Додик.

- Па она из Британије каже, ми смо дошли овдје и дуго ћемо остати, а ја питам на сједници Предсједништва БиХ, а ко је тебе звао овдје, она не зна да одговори, окреће главу, можеш да окрећеш главу колико хоћеш али важно је да чујеш - поручио је Додик.

Каже да се на помен Руса многима диже коса на глави,али додаје да нам Руси никада нису нанијели ниједно зло.

Подсјетио је на Путинову изјаву који је рекао да Русија не напушта пријатеље.

У Српску се,каже Додик, мора вјеровати ма колико коме било тешко, јер једина има потенцијал да заштити Србе на овим просторима.

Због тога је морамо стално градити и развијати, а један од важних пројеката је аутопут Бањалука - Београд.

- Тај аутопут ће бити посвећен пробоју коридора, тај пут 9. јануар, како смо га назвали биће завршен у наредних четири, пет година, у наредних мјесец дана кренућем о с једном дионицом, то је од Раче - појаснио је Додик.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом.

Борцима који су животе дали за слободу и Републике Српске служен је парастос а на спомен - обиљежје на Дугој Њиви положени вијенци.