latinica  ћирилица
29/06/2022 |  18:07 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Одговор Српске: Формирање Агенције за лијекове није антиуставно (ВИДЕО)

Формирање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске није антиуставно дјеловање него изнуђена активност републичких институција. Ово је одговор званичника Српске на нову сарајевску апелацију Уставном суду, сада за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима.
Застава Српске - Фото: РТРС
Застава СрпскеФото: РТРС

Из Српске подсјећање - агенцију формирамо након злочина равног тероризму, лажних и недоказаних оптужби Агенције на нивоу БиХ о неисправном кисеонику у болницама.

Доношење Закона и формирање Агенције за лијекове и медицинска средства посљедица су недоказаних оптужби о неисправном кисеонику и доказаног политичког атака на институције Српске. Све је урађено по Уставу.

Захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића о испитивању уставности још је један покушај остваривања политичких циљева преко Уставног суда БиХ, сматрају званичници Српске.

- Ово је била изнуђена активност институција Републике Српске у вријеме када се неко преко Агенције за лијекове БиХ обрачунавао са пацијентима и здравственим радницима, а и сам је здравствени радник, да би показао како нека политика ваља или нека друга не ваља. Правити причу о кисеонику на тај начин, довести до тога да цијело становништво буде у паници, до очаја здравствене раднике који знају шта треба урадити, а не знају да ли смију или требају да ураде - мислим да је недопустиво - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Атак који се може упоредити са тероризмом. Ми нисмо могли дозволити оно што је тада урадила агенција на нивоу БиХ и зато смо основали своју. И ићи ћемо даље у реализацију свих аката на том плану, свидјело се некоме или не - поручио је премијер Српске Радован Вишковић.

Подсјећају да Република Српска има надлежности у области здравствене заштите.

- Интересантно је да Џаферовић није покренуо питање уставности закона из 2001. године којим је предвиђено формирање агенције за лијекове Републике Српске која је функционисала до 2008. као ни закона који је од тада био важећи до 2021. године - рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Вишковић наводи да се УКЦ Српске, када се десила забрана увоза због лажних оптужби, мјесец и по дана снабдијевао кисеоником из донација предсједника Владе Српске.

- Док сам на овој позицији никада нећу дозволити да било која институција са заједничког нивоа власти учини нешто лоше према Српској, а поготово према пацијентима који су се управо захваљујући том кисеонику лијечили од вируса. А показали смо и доказали да је тај кисеоник који је кориштен у здравственом сектору Српске бољег квалитета него оно што се звало "медицински" кисеоник - нагласио је Вишковић.

Каква ће бити одлука суда на захтјев Џаферовића не би требало да буде дилеме, али неуједначено поступање одавно је пракса Уставног суда БиХ.

Када им не одговара прогласе се ненадлежним, а када је у циљу неке политике онда су надлежни, сматра предсједница Српске.

Каже, изненађује чињеница да се баве политичким документима – изјашњавају о декларацији коју је донијела Народна скупштина.

- Тамо су садржани политички ставови, опредјељења одређених политика или политичких партија и заиста је недопустиво да уопште живимо у таквом амбијенту у којем један исти суд данас може да поступи на један, а сутра на неки други начин. Брине то што се стиче утисак да је тај суд политички и да ради многе ствари према наредби или диктату политичког Сарајева или одређених страних центара - истакла је Цвијановић.

Након што је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске ступио на снагу Џаферовић је покренуо захтјев Уставном суду БиХ за испитивање надлежности.

Овакви потези политичког Сарајева, сматра предсједница Српске, удаљавају БиХ од искреног дијалога којег већ одавно нема, па ни о животним питањима свих грађана.